Cateva aspecte importante despre cultura de afini cu tufa inalta

home camp2
home camp2
home camp2

Romania, ca si tara, este plasata intre anumite coordonate geografice  – aceste cifre, ce determina latitudinea si longitudinea sunt de o mai mare importanta natiunii noastre decat credem. Pe langa temperatura si anotimpurile, pe care le resimtim atat de puternic, aceste coordonate determina si climatul – in cazul nostru, cel temperat continental, cu influente mediteraneene in vest si in nord vest este un factor decisiv in luarea anumitor decizii. Solurile pot fi de asemenea puse in stransa legatura cu aceste informatii – daca dorim sa intelegem contextul in care se dezvolta cultura agricola si horticultura in Romania.  Iar pentru ca solul variaza, de la nord la sud, de la vest la est, un anumit arbust nu a fost valorificat la adevarata lui valoare – afinul. Acesta se preteaza a fi cultivat, acolo unde cerealele sau cartofii, de exemplu, nu au sanse prea mari de reusita. Afla aici mai multe informatii despre aceste afine de cultura si detalii despre comercializarea lor.

Studiind presa si publicatiile de specialitate, atat regionale cat si nationale, vedem cum locuitorii tarii noastre sunt incurajati sa se indrepte spre culturile de afini – regiunile recomandate pentru acest lucru, in mod special, sunt nordul Moldovei, zona Transilvaniei. Solul acid din aceste regiuni (cu PH cuprins intre 4,5 si 5,8) este fundatia de la care se poate porni intr-o astfel de afacere. Desigur, in astfel de investitii se va tine cont si de necesitatea (probabila) a unor adaosuri de turba/sulf agricol ori amendament (primele pentru un sol mai acid, iar ultimul pentru unul mai alcalin).

Specialistii horticultori mai recomanda ca pentru sporirea procentului de materie organica (tot de la nivelul solului) sa se adauge turba si/sau rumegus. Totusi lucrurile nu trebuie facute dupa ureche  – recoltarea probelor de sol si testarea aciditatii acestuia sunt etape fara de care nu se poate.

Perioada optima pentru plantare este un alt punct de maxima importanta. Arbustii de afini cu tufa inalta se planteaza in doua sezoane: toama si primavara. Cu exceptia anotimpului rece (sau oricand solul e inghetat), acestia se pot planta si in alte luni, cu conditia ca respectiva plantatie sa fie irigata corect. Procesul de irigatie, dupa plantare trebuie asadar inceput in luna aprilie; expertii accentueaza nevoia pastrarii acestei umezeli constante, evitand totusi apa in exces ce poate duce la distrugerea radacinilor prin putrefactie.

In final putem enumera cateva beneficii ale unei asemenea investitii: afinul de cultura, cu tufa inalta, este recunoscut pentru durata sa de viata de peste 40 de ani; productiile sale record pot sa atinga in jur de 50 de tone per hectar; ca si standard ele se pot afla la valori de 12 tone si 25 de tone per hectar. Desigur, ultimele aspecte precizate aici sunt in stransa colerare cu tehnologia de intretinere  folosita si densitatea plantelor de afini.

Pentru mai multe detalii legate de plantatiile de afini, accesati oferta Pepinierei de afine de cultura Olunden.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *