Cati fumatori mor intr-adevar din cauza fumatului? Un nou studiu da un raspuns clar

PNL

fumatStudii anterioare sugerau ca aproximativ jumatate dintre fumatori decedeaza din cauza unei boli asociate cu fumatul, dar cercetari mai recente arata ca lucrurile sunt chiar mai infricosatoare: doua treimi dintre fumatori mor din cauza acestui obicei, iar fumatul le scurteaza viata, in medie, cu zece ani.

Cel mai recent studiu in domeniu, realizat in Australia si publicat in jurnalul BMC Medicine, a inclus cca. 200.000 de persoane si a aratat ca fumatorii prezinta un risc de deces de trei ori mai mare comparativ cu cei care nu au fumat niciodata.

Fumatul a doar 10 tigari pe zi dubleaza riscul de moarte, iar fumatul a 20 de tigari zilnic mareste riscul de 5 ori.

Pana de curand se credea ca aproximativ jumatate dintre fumatori mor din cauza unei maladii asociate cu fumatul, dar cercetatori mai noi, realizate in Marea Britanie si SUA, au evidentiat o proportie mult mai mare – pana la 67% -, iar studiul australian a confirmat aceste rezultate, cu ajutorul unui esantion amplu, de cca. 200.000 de persoane de peste 45 de ani, care au fost urmarite timp de 4 ani.

Vestea buna, spun cercetatorii, este ca renuntarea la fumat aduce beneficii clare si durabile in planul sanatatii. In cazul celor care se lasa de fumat pana la varsta de 45 de ani,  cresterea riscului de deces este anihilata aproape complet.

Mail Online

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1