Caz complex cu risc vital, manageriat cu succes la Spitalul Judetean Baia Mare

La finalul saptamanii trecute, la Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare (S.J.U.B.M), in cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac si Cardiologie Interventionala (L.A.C.C.C.I.), o echipa medicala multidisciplinara de cardiologie, chirurgie vasculara si anestezie a efectuat cu succes o noua si complexa procedura EVAR, se precizeaza intr-un comunicat.

Potrivit informatiilor furnizate de catre corpul medical, este vorba despre o reparare percutana endoluminala a unui anevrism aortic abdominal infrarenal gigant (11,5 cm), cu iminenta majora de ruptura, la un pacient de peste 70 de ani, la care abordarea chirurgicala clasica era contraindicata datorita comorbiditatilor asociate. Pentru acest caz, coordonatorii explorarilor pregatitoare si ai echipei medicale au fost Dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor in medicina in cadrul Spitalului Judetean de Uurgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare, Dr. Adriana Stoicovici, medic primar ATI si Conf. Dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena – Italia.

Inaintea interventiei, pacientul prezenta multiple comorbiditati asociate: cardiopatie ischemica prin afectare trivasculara cu toate vasele native ocluzate, trei by-pass-uri pe aorta coronara din care doua ocluzate, doua stenturi in trunchiul principal al coronarei stangi cu restenoza marcata, AVC ischemic vechi, rinichi unic chirurgical, insuficienta renala, stenoze stranse de artere iliace bilateral. Premergator EVAR, pentru a asigura suportul hemodinamic, in data de 4 noiembrie 2019 s-a efectuat redilatarea stenturilor din TPCS si redeschiderea unuia dintre vasele native ocluzate.

La data de 10 noiembrie, procedura EVAR a fost efectuata sub anestezie generala cu intubatie orotraheala si ventilatie mecanica asistata de catre Dr. Adriana Stoicovici. S-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, o descoperire chirurgicala a Dr. Alin Hinsa, dupa care proteza a fost implantata sub control fluoroscopic de catre Dr. Dan Filip si Conf. Dr. Gianmarco De Donato). Procedura a fost extrem de dificila datorita afectiunii aortice severe si a angulatiilor vicioase, insa a decurs fara incidente. La final, dupa controlul anangiografic, s-a efectuat sutura vasculara si trezirea pacientului. Interventia a durat aproximativ 2 ore si 15 minute si a decurs fara complicatii, pacientul fiind momentan asimptomatic si stabil hemodinamic.

Aceasta a doua procedura a putut fi realizata datorita includerii Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare in Programul National de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aorta abdominala al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Echipa medicala a fost alcatuita din Proctor – Conf. Dr. Gianmarco de Donaro de la Spitalul Universitar Siena-Italia, Anestezie – Terapie Intensiva, Dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, As. med. Dana Moldovan, Chirurgie Vasculara, Dr. Alin Hinsa – medic primar chirurgie cardio-vasculara, As. med. Bujor Sami, Cardiologie Interventionala, Dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor in medicina, Dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic sef al cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac si Cardiologie Interventionala, As. med. Viorel Pinte (as. coord.), As. med. Cristian Toma, As. med. But Ovidiu, As. med. Ioan Pintea, As. med. Sergiu Roman, Imagistica CT, Dr. Sabin – Dorel Nemes – Bota – medic primar radiologie si imagistica medicala si Nefrologie – Dr. Daniela Pricop – medic primar nefrologie si doctor in medicina.

“Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” felicita echipa medicala implicata in acest caz atat de complex pentru o noua reusita chirurgicala inregistrata la unitatea medicala, astfel de interventii putand fi facute, pana de curand, doar in marile centre sanitare din tara”, se mai arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1