Cazul Khashoggi: Franta nu exclude adoptarea de sanctiuni impotriva Arabiei Saudite

PNL

Franta nu exclude adoptarea de sanctiuni impotriva Arabiei Saudite daca se va dovedi ca autoritatile acestei tari au fost implicate in uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, informeaza Reuters si AFP, transmite AGERPRES.

Franta i-a cerut Arabiei Saudite, care a avansat mai multe versiuni diferite asupra acestei crime, sa stabileasca adevarul, sa-i identifice pe cei aflati in spatele crimei si sa-i pedepseasca. “Atata vreme cat cei care sunt responsabili (de crima) si circumstantele din jurul acesteia nu au fost facute publice, dezvaluite si evaluate, noi vom continua sa cerem adevarul. Pana acum, noi nu-l avem”, a spus Le Drian la postul de radio RTL.

“Vom lua masurile necesare impotriva celor care sunt vinovati”, a afirmat seful diplomatiei franceze, adaugand ca Franta nu exclude niciun fel de sanctiuni impotriva Arabiei Saudite, care este cel mai mare cumparator de arme, produse de lux si numeroase alte exporturi franceze.

Uciderea lui Khashoggi – colaborator al Washington Post si critic la adresa liderului de facto al Arabiei Saudite, printul mostenitor Mohammed bin Salman – a starnit indignare pe plan internationale si a aruncat acest mare exportator mondial de produse petroliere intr-o perioada de criza.

Khashoggi a disparut dupa ce a intrat in cladirea consulatului saudit de la Istanbul, in 2 octombrie, si nu a mai fost vazut de atunci. Trupul sau nu a fost gasit. Arabia Saudita a admis ca jurnalistul a fost ucis in ceea ce ea a descris a fi “o incercare de extradare esuata”.

Tarile occidentale si-au intetit criticile la adresa Arabiei Saudite in legatura cu acest caz, precum si cu actiunile sale in Yemen. Germania a declarat ca va sista vanzarile de arme catre Arabia Saudita.

Potrivit lui Le Drian, Germania a actionat prea repede. “Cred ca trebuie sa asteptam ca cei vinovati sa fie gasiti in urma investigatiei”, a spus el. Totodata, Le Drian a minimalizat importanta vanzarilor de arme catre Arabia Saudita pentru economia franceza, sustinand ca acestea reprezinta doar 7% din exporturile totale de arme ale Frantei. “Nu depindem de Arabia Saudita in aceasta privinta”, a subliniat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1