Cazul pestilor morti gasiti pe malul raului Somes, dezbatut: Ce spun factorii responsabili

pesti mortiCa urmare a unor articole aparute in presa locala, referitoare la o posibila poluare pe raurile Lapus si Somes care ar fi dus la mortalitate piscicola, prefectul judetului Maramures, Anton Rohian a convocat o intalnire de lucru cu factorii responsabili.

„Am convocat aceasta intalnire de lucru cu reprezentantii SGA si cu cei ai Vital-ului deoarece in presa a aparut informatia ca mortalitatea piscicola s-ar fi datorat deversarilor efectuate de SC Vital pe raurile Sasar, Lapus si mai apoi in Somes. Maramuresenii trebuie sa stie ca exista procupare inspre a rezolva aceste sesizari si faptul ca vor fi luate toate masurile legale. Insa aceste declaratii alarmiste, lansate catre mass-media si nu catre autoritatile care le verifica, creaza doar o stare de panica, iar apoi se demonstreaza ca au fost alarme false. Trebuie, poate, mai multa prudenta”, a precizat prefectul Anton Rohian.

Prefectul judetului a mai adaugat si faptul ca informatiile in aceste cazuri sunt publice si ca daca se produce o poluare, atunci nimeni nu va ascunde acest lucru.

„In momentul de fata se lucreaza la statia de epuare pentru treapta tertiara. Acest proces necesita inclusiv scoaterea din proces a unor obiective. Noi, SC Vital, avem autorizatie de mediu si respectam toate normele prevazute acolo! Noi consideram ca nu din cauza noastra au murit acei pesti. Ne-am interesat si la AJVPS Maramures. Este insa o perioada mai dificila, cand e seceta, nivelul oxigenului este la un nivel scazut in apa, iar mortalitatea poate sa apara. In acea perioada la care face referire articolul din ziar s-a facut si o nota de constatare, iar imediat a doua zi, atat de la Vital cat si de la Apele Romane, s-au deplasat echipe de inspectori pe tot traseul si s-au facut analize. S-a constatat ca aecst fenomen nu s-a datorat, in niciun fel, actiunilor efectuate de Statia de Epurare a SC Vital”, spune reprezentantul Vital, Mircea Mecea.

„Parerea mea, ca specialist in domeniu este ca un namol inert, cum este cel despre care vorbim aici, nu poate sa afecteze viata piscicola. Noi am facut si analize la varsarea Sasarului in Lapus si nu am constatat nicio depasire la indicatorii de calitate. Nu vad de ce cineva ar spune ca sunt probleme in acest sens, al mortalitatii piscicole datorate unei poluari. Eu as vrea sa mai adaug ceva: cuvantul poluare este unul extrem de periculos de spus! Cand spui poluare inseamna ca in aval pot aparea decese inclusiv umane! Ar trebui raportat cu oarecare prudenta pentru a nu genera panica”, a precizat Ioan Schiopu din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures.

Totodata, reprezentantul Vital a mai adaugat ca in perioada urmatoare societatea va organiza o actiune de populare a raului Lapus:

„Vom achizitiona doua tone de puiet de peste, cel mai probabil caras si somn si vom popula raul Lapus” a conchis Mircea Mecea.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. STEKO

    Vai draga Mirciulica cit de galnti sinteti voi cu namoalele voastre ,,inerte”…si cit de draguti cu cele 2 tone de peste…Si daca au murit doar pesti nu e poluare?Dupa cite stiu oamenii nu prea beau apa din Lapusel sau Somes ,Dar in momentul in care voi spuneti ceea ce spuneti,zau ca v-as obliga sa gustati citeva,,guri”din aceste ape,eventual sa faceti si o baita…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1