Cazul ”Sorina”: Tribunalul Olt a declinat catre Judecatoria Slatina solutionarea cererii privind interzicerea parasirii tarii

home camp2
home camp2
home camp2

Magistratii de la Tribunalul Olt au declinat, miercuri, catre Judecatoria Slatina, competenta solutionarii cauzei privind solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonante presedintiale prin care sa fie interzisa parasirea teritoriului Romaniei de catre Sorina, fetita din judetul Mehedinti adoptata de sotii Sacarin, informeaza AGERPRES.

Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Olt, judecatorul Diana Cotoi, dupa ce va fi redactata motivarea, dosarul va fi trimis la Judecatoria Slatina.

Curtea de Apel Craiova a decis, pe 2 iulie, stramutarea de la Tribunalul Mehedinti la Tribunalul Olt a dosarului in care procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita ordonanta presedintiala privind interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre minora Sorina.

“Curtea de Apel Craiova a admis cererea de stramutare de la Tribunalul Mehedinti la Tribunalul Olt, a dat desfiintata de drept sentinta civila pronuntata de Tribunalul Mehedinti in care solutionarea procesului a fost declarata in favoarea Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, a dispus inaintarea dosarului in favoarea Judecatoriei din Drobeta Turnu Severin si refacerea tuturor actelor indeplinite de instanta inainte de stramutare”, a precizat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Craiova, Ionel Grigorie.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat in instanta decizia judecatorilor prin care fetita din Baia de Arama a fost data spre adoptie si a solicitat interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre minora.

Licu a formulat o cerere de ordonanta presedintiala catre Tribunalul Mehedinti, prin care a solicitat interzicerea parasirii tarii de catre minora. Tribunalul Mehedinti a declinat competenta catre Judecatoria Drobeta Turnu Severin.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, printr-o actiune adresata Curtii de Apel Craiova, a fost formulata o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus incuviintarea adoptiei internationale a minorei, solicitandu-se schimbarea in tot a deciziei atacate, in sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar in temeiul art. 512 Cod de procedura civila a fost solicitata si suspendarea executarii acestei hotarari.

De asemenea, procurorul general a cerut in instanta interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre fetita, pana la administrarea probelor in dosarele penale constituite la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Parchetul General sustine ca, pe 21 iunie, procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie au dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, fapte in legatura cu judecarea dosarului avand ca obiect cererea de adoptie internationala a fetitei, respectiv instrumentarea dosarului penal in care procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova a efectuat o perchezitie la domiciliul asistentului maternal.

Curtea de Apel Craiova a respins, pe 5 iulie, cererea procurorului general prin care se solicita suspendarea adoptiei in cazul fetitei din judetul Mehedinti.

Sorina a fost luata, pe 21 iunie, de catre procurorul de caz din locuinta familiei asistentei maternale din Baia de Arama, unde locuia de la varsta de un an si doua luni. Procurorul, insotit si de un psiholog si un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascatii la familia respectiva pentru a efectua o perchezitie domiciliara, pe motiv ca fetita era adoptata de familia din Craiova care are si cetatenie americana, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Craiova, iar asistentul maternal nu mai avea dreptul sa o detina pe Sorina.

Potrivit presei locale, asistentei maternale i s-a desfacut contractul de munca, iar autoritatile au considerat ca fata sta ilegal la domiciliul acesteia.

In imaginile inregistrate de sotul femeii apare fetita de opt ani, care plange si se zbate pentru a ramane alaturi de asistenta maternala, careia ii spune “mama”.

In localitatea Baia de Arama si la Craiova au avut loc in ultimele saptamani mai multe proteste la care au participat cateva sute de persoane fata de modul in care s-a procedat cu privire la preluarea minorei de la domiciliul asistentului maternal.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *