CCR a decis: Florin Iordache rămâne şef al Consiliului Legislativ

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

 

CCR a decis, din a treia încercare, că numirea deputatului PSD Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ este constituţională. Sesizările PNL şi USR au fost respinse cu unanimitate de voturi, precizează adevarul.ro.

Pe 22 octombrie, PNL a depus la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ. Liberalii afirmă că Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi, susţinând că acesta a obţinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi nu doar a celor prezenţi. De asemenea, ei susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, prevăzută de Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.

Conform Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, preşedinte de secţie, şef de departament şi consilier persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală.

Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani, iar pentru funcţiile de şef sector şi şef departament, de cel puţin 8 ani. PNL invocă inclusiv definiţia cuvântului „reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, pentru a susţine că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale. PNL reclamă inexistenţa procedurii de audiere a candidaţilor pentru Consiliul Legislativ în comisiile parlamentare de specialitate.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR. Florin Iordache a depus în 9 noiembrie jurământul ca preşedinte al Consiliului Legislativ. El a trimis o notificare către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în care anunţa că a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. El mai informa conducerea forului legislativ că în termen de 15 zile va opta pentru una din cele două funcţii deţinute, cea de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *