CCR dezbate miercuri sesizarea privind Statutul parlamentarilor

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va dezbate miercuri sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea legii de modificare si completare a Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, transmite Agerpres.

In 14 februarie, Partidul Democrat Liberal a depus la CCR sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse la Statutul deputatilor si senatorilor, aceasta fiind semnata de 24 de parlamentari democrat-liberali si de liderul grupului PP-DD de la Senat.

“In principal este vorba de un termen care este in afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut il introduce, termen in care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la Agentia Nationala de Integritate si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv. In mod obisnuit se foloseste un termen de 15 zile, in tot dreptul romanesc acesta este termenul si in tot dreptul international nu exista un termen de 45 de zile”, sustinea la acea data liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Potrivit acestuia, PDL a atacat la CCR Statutul parlamentarilor avand ca temei mai multe articole din Constitutie.

”Articolul 16 paragraful 2 arata ca nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situeaza parlamentarii deasupra legii. Pe de alta parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului in Romania, se arata ca partile au dreptul la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil, dar iata ca se introduce un termen mult mai lung decat in spetele obisnuite, pentru cetateni obisnuiti, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil si creeaza o diferentiere chiar fata de celelalte categorii de persoane cu functii publice care sunt supuse controlului ANI si care sunt in continuare pe un termen de 15 zile, in timp ce Statutul parlamentarilor creeaza un termen de 45 de zile”, a precizat Radulescu.

Totodata, democrat-liberalii mai sesizeaza ca este incalcat art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie prin faptul ca textele referitoare la incompatibilitate sunt “echivoce si nepredictibile”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *