CCR: Indicele de corectie se aplica beneficiarilor pensiilor de invaliditate la pensionarea pentru limita de varsta

Indicele de corectie se aplica beneficiarilor pensiilor de invaliditate la pensionarea pentru limita de varsta, potrivit unei decizii adoptate joi de Curtea Constitutionala a Romaniei.

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a sintagmei “inscrierea initiala la pensie” din cuprinsul art.170 alin.(3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ‘inscrierea initiala la pensie’ (…) este constitutionala, in ceea ce priveste beneficiarii pensiilor de invaliditate, in masura in care se interpreteaza ca se refera la stabilirea pensiei pentru limita de varsta prin aplicarea, pentru prima oara, a conditiilor de varsta legala de pensionare si stagiu complet de cotizare prevazute de Legea nr. 263/2010”, se arata intr-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Articolul 170 din legea vizata prevede la primul alineat ca “la punctajul mediu anual (…) se aplica un indice de corectƒie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat si valoarea unui punct de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie”, iar la alineatul al treilea ca “indicele de corectie se aplica o singura data, la inscrierea initƒiala la pensie”.

Decizia este definitiva si general obligatorie si va fi comunicata celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor de judecata care au sesizat Curtea Constitutionala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1