CCR s-ar putea pronunta asupra legii care prevede ca masinile de politie cu radar trebuie presemnalizate

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea pronunta, marti, o decizie cu privire la sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea ordonantei de urgenta privind circulatia pe drumurile publice, care prevede ca masinile de politie cu radar trebuie presemnalizate, informeaza AGERPRES.

Seful statului invoca, in sesizare, neclaritatea textelor cu privire la presemnalizarea masinilor de politie.

“Consideram ca aceasta solutie legislativa se indeparteaza de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la imbunatatirea sigurantei rutiere. (…) Apreciem ca activitatile politiei rutiere de aplicare a legii privind respectarea vitezei legale de circulatie nu trebuie sa se rezume la actiuni vizibile si presemnalizate, in caz contrar aceasta urmand a se afla in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile si atributiile prevazute de lege”, spune Iohannis.

El subliniaza ca norma potrivit careia procesul verbal de constatare a contraventiilor este lipsit de nulitate, iar politistul este sanctionat daca radarul nu este presemnalizat corespunzator este lipsita de previzibilitate, intrucat politia rutiera are, potrivit legii, numai obligatia de a solicita instalarea de panouri, iar sanctionarea politistului este relationata de un aspect ce nu are legatura cu atributiile sau conduita acestuia.

Presedintele Iohannis precizeaza ca legea criticata adauga noi cazuri de nulitate a procesului verbal de constatare a contraventiei, distinct de cele prevazute de cadrul general in materie.

Seful statului spune ca prevederea conform careia “constatarea contraventiilor cu privire la faptele care incalca dispozitiile privind limitele de viteza se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei”, constituie un paralelism legislativ, avand in vedere ca toate cazurile de sanctionare a contraventiilor savarsite prin depasirea limitelor de viteza prevad ca depasirea limitelor de viteza este “constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic”. In acest context, el arata ca aceste dispozitii incalca standardele de claritate si predictibilitate a legii ce reprezinta o cerinta de rang constitutional.

De asemenea, presedintele Iohannis considera ca prevederile referitoare la posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii in cel mult doua zile lucratoare incalca dispozitiile referitoare la standardele de claritate si predictibilitate a legii, in contextul in care a intrat in vigoare legea care stabileste acest termen la 15 zile.

El sustine ca legea nu este clara cu privire la destinatia sumelor incasate din amenzile privind circulatia pe drumurile publice, neindicand daca este vorba despre bugetul local al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale in care domiciliaza contravenientul ori despre cel al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale in care a fost aplicata sanctiunea contraventionala.

Presedintele Iohannis critica si prevederea potrivit careia “agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, in care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea procesului verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara”, sustinand, intre altele, ca aceasta contravine legislatiei in vigoare.

El atrage atentia ca legea supusa controlului de constitutionalitate nu contine dispozitii referitoare la intrarea sa in vigoare la o data ulterioara publicarii sale si, ca o consecinta, conducatorii auto ar putea intelege ca pe segmentele de drum fara panouri de avertisment pot depasi viteza legala fara a fi sanctionati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *