Ce le propune prefectul Anton Rohian elevilor de la Liceul de Arte Baia Mare (FOTO)

PNL

anton rohian la liceul de arte (1)Prefectul Anton Rohian a fost prezent miercuri, 27 ianuarie, in randul elevilor de clasa a XII-a, Sectia Arte Plastice, de la Liceul de Arte din Baia Mare. El a fost insotit de dr. Laura Ghinea, presedinta Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Baia Mare.

Gazde au fost directorul Dan Filip, directorul adjunct Felix Feldman si profesoara Rozalia Iura. Motivul pentru care prefectul ing. Anton Rohian a dorit sa se intalneasca cu elevii a fost initierea unui proiect care consta in stabilirea temei pentru lucrarea de atestat din acest an ca fiind portretul episcopului de origine maramureseana Mihail Pavel.

Initiativa este o continuare fireasca a demersurilor din ultimul an si jumatate ale prefectului de Maramures, care au constat in montarea unei noi placi pe mormantul episcopului din Biserica din Slatina, Ucraina, si a unei placi comemorative pe peretele exterior al aceluiasi lacas de cult.

Prefectul le-a vorbit adolescentilor despre felul in care l-a descoperit pe Mihai Pavel, unul dintre cei mai patrioti maramureseni care au trait de-a lungul istoriei, ale carui fapte au fost, din pacate, uitate in ultima vreme. Acesta este unul dintre putinii oameni de cultura caruia i s-a facut onoarea de a fi inmormantat in fata altarului.

Mihail Pavel s-a nascut la 6 septembrie 1827, in localitatea Recea, de langa Baia Mare, intr-o familie de origine nobiliara, scapatata. A studiat la gimnaziul franciscan din Baia Mare, unde a ramas vreme de 5 ani, dupa care, confruntandu-se cu mari lipsuri materiale, a urmat inca doi ani cursurile liceale sau filosofice, cum se numeau pe atunci, la Satu Mare si Casovia (Košice).

Dupa absolvire, prin bunavointa episcopului de Munkácsi (Ungvár), a fost trimis sa studieze teologia la celebrul institut „Sfanta Barbara” din Viena, unde l-a surprins revolutia de la 1848-1849. Din cauza acesteia a trebuit sa se mute la Ungvár, pentru a-si continua studiile, absolvindu-le cu rezultate eminente in anul 1851. In martie 1852 a fost hirotonit ca preot celib, dupa care, pana in 1854, a lucrat in cancelaria episcopeasca din Munkács. De acolo s-a mutat ca preot in comuna Apsa de Jos, din Maramuresul istoric, astazi situata in Ucraina. Dupa intemeierea Episcopiei de Gherla, episcopul Ioan Alexi l-a chemat la resedinta sa, numindu-l notar consistorial.

In anul 1860 a fost numit preot si protopop in Slatina, iar peste doi ani, adica in 1862, vicar greco-catolic de Maramures. La 14 martie 1870, imparatul i-a atribuit distinctia de Cavaler „al ordinului Francisc I”, iar in anul urmator, 1871, a fost ales deputat in parlamentul maghiar de la Budapesta. La 1 septembrie 1872 a fost numit episcop de Gherla.  A ramas in fruntea acestei dieceze pana in 1879.

A intemeiat o fundatie baneasca pentru biserica si scoala din Recea, satul sau natal, si una pentru Slatina, unde mai tarziu va construi si o frumoasa biserica. In 29 ianuarie 1879 a fost numit episcop la Oradea, instalarea sa avand loc abia la 8 iunie acelasi an. Arhipastorirea lui a durat aici vreme de 23 de ani, adica pana in 1902.

A murit pe neasteptate, la 1 iunie 1902, pe cand se afla la baile de la Slatina in Maramures, fiind inmormantat in biserica zidita de el acolo, cu asistenta religioasa a mitropolitului Victor Mihali si a episcopilor Ioan Sabo si Demetrie Radu. Despre Mihail Pavel devotatul sau vicar, dr. Augustin Lauran, spunea, in circulara de vestire a incetarii sale din viata, ca a fost „parintele orfanilor si al saracilor, regeneratorul si al doilea fondator al tuturor institutiilor diecezane, binefacatorul cel mai mare al diecezei, si promotorul neobosit al (…) intereselor diecezane mai inalte”.

Prefectul Anton Rohian le-a tinut elevilor o lectie de patriotism, indemnandu-i sa respecte steagul, Constitutia, drapelul, imnul si oamenii care au facut istorie in Romania. De asemenea, el le-a vorbit despre inventarierea caselor traditionale din judet, care a avut loc anul trecut, in cadrul Saptamanii Scoala Altfel, cu ajutorul elevilor, si despre eforturile administratiei judetene si ale Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Nord-Vest, de a pastra ceea ce ne-a mai ramas din patrimoniul architectural traditional. Anton Rohian le-a povestit adolescentilor despre frumusetea locurilor si a oamenilor din Maramures si i-a indemnat sa ramana in tara si dupa finalizarea studiilor.

Dr. Laura Ghinea a amintit ca anul acesta vom sarbatori 120 de ani de la infiintarea Scolii baimarene de pictura si, in acest context, a afirmat ca si-ar dori ca la Liceul de Arte sa se infiinteze o sectie de pictura. Deocamdata, la Arte plastice exista doar sectii de ceramica, textile si grafica. In ceea ce priveste tema aleasa pentru atestat, dr. Ghinea i-a indemnat pe elevi sa aiba o abordare cat mai realista.

Dintre lucrarile rezultate vor fi alese cele mai reusite; ele vor ajunge la Episcopia Greco-Catolica a Maramuresului, la administratia locala din Slatina, Ucraina si la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

Cu aceeasi ocazie, prefectul Anton Rohian i-a vizitat pe cei mai mici elevi ai Liceului de Arte, cei din clasa pregatitoare si cei din clasa I, care i-au facut marturisiri privind planurile lor pentru cand vor fi mari.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

anton rohian la liceul de arte (3)

anton rohian la liceul de arte 4

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Chira

    Este binevenita aceasta initiativa a Dlui Prefect Anton Rohian, este o tematica care trebuie adusa la zi din punt de vedere istoric si nu-numai. Sunt sigura ca minunatii elevi ai Liceului de Arta vor face fata cu cinste acestei provocari.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1