Ce mimeaza ca nu intelege grupul italian Natuzzi, proprietarul fabricii Italsofa din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1

fabrica mobilaGrupul Natuzzi, care detine fabrica Italsofa din Baia Mare, sustine public, cu o cadenta ingrijoratoare, ca se confrunta in Maramures cu „o criza foarte mare a fortei de munca”. O anomalie, in conditiile in care in judet somajul este o problema departe de a fi rezolvata. Asadar, daca exista forta de munca disponibila, de ce se plange concernul italian ca a ajuns sa angajeze muncitori si de la 40 km distanta de municipiul resedinta de judet, unde functioneaza fabrica? Un raspuns simplist: pentru ca asa este. Unul analitic, insa, ar trebui sa raspunda la alta intrebare: De ce este asa? Urmeaza o scriere care spune de ce si unde pleaca angajatii de la Italsofa si unde pleaca… banii.

Banii si afacerea din Baia Mare

Grupul Natuzzi isi trage seva de la micul atelier al lui Pasquale Natuzzi, deschis in 1959, care producea canapele din piele. Astazi, concernul este cel mai mare producator de mobila din Italia – cu o cifra de afaceri de aproape jumatate de miliard de euro – si detine sapte fabrici in Romania, China si Brazilia. Natuzzi a demarat investitia de la Baia Mare in 2001 si sustine ca a investit in cei 14 ani peste 38 de milioane de euro in dezvoltare.

Daca e asa – nu s-a mentionat niciodata in ce s-au investit acesti bani -, a avut de unde, pentru ca profitul net raportat a fost in fiecare an cuprins intre 2 si 4 milioane de euro. Cert e ca Italsofa a ajuns al doilea mare producator de mobila din Romania, dupa Aramis Baia Mare – daca excludem din clasament gigantul american Johnson Controls, inregistrat in Romania ca activand ca producator de mobilier, dar in fapt producand banchete si scaune pentru industria auto.

Alta certitudine, care explica investitiile facute de Natuzzi in fabrica din Baia Mare: Italsofa este „regina” concernului italian, in 2014 producand aproape un sfert din veniturile totale ale celor sapte fabrici ale grupului. O privire sumara in istoricul recent, din ultimii cinci ani, al profitului net declarat e lamuritoare – media cifrei de afaceri anuala fiind de 70 de milioane de euro.

In 2011, profitul net a fost de 3,2 milioane de euro, in 2012, in plina criza economica, Italsofa a raportat cel mai mare profit net dintre producatorii de mobila din Romania, 2,7 milioane de euro, desi a avut o cifra de afaceri cu aproape 30% mai mica decat a liderului de piata, Aramis. In 2013: profitul net a fost de aproape 4 milioane de euro, iar in 2014 de 2,8 milioane de euro, in 2015, conducerea fabricii estimand acelasi profit. Asadar, o medie anuala a profitului net de peste 3 milioane de euro, ceea ce, la cifra de afaceri raportata, insemana o marja de profit de peste 4,3%. Datele sunt extrase din documente oficiale raportate de companie la Registrul Comertului si Ministerul de Finante.

La o medie a profitului net de 3 milioane de euro pe an, in cei 14 ani de activitate in Baia Mare, puteti avea facil acces la cifra de rentabilitate a fabricii din municipiul maramuresean, chiar scazand investitiile pe care concernul sustine ca le-a facut in unitatea din Romania. In fapt, banii de investitii sunt luati de la banci, sub forma de credite, si nu din profitul net.

In conditiile consecventei financiare explicate mai sus, in septembrie 2015, Italsofa Romania a anuntat contractarea a unei linii de credit de 10 milioane de euro, de la Eximbank (banca de stat dedicata exclusiv companiilor), pentru capital de lucru. Ce vrea Italsofa sa faca cu acesti bani?

Pana la 8 milioane de euro vor fi folositi pentru automatizarea procesului de productie – destinatia restului banilor nu a fost facuta publica. Mai exact, croirea canapelelor, care acum se executa cu utilaje actionate manual, va fi automatizata, urmand sa fie facuta cu laser (procesul, „Moving Line”, fiind similar cu cel al liniilor tehnologice din industria auto). Asta va creste productivitatea fabricii si, probabil, va scadea cadenta plagerilor de tipul „nu gasim forta de munca” intr-un judet intesat de someri.

Totusi, unde pleaca banii? Pana in 2014, cand Italsofa a inceput sa livreze si singurului client din Romania, Mobexpert, toata productia fabricii se ducea la export, principalele piete fiind marile tari din europene (Germania, Marea Britanie, Franta si Spania). Astazi, Italsofa produce 50% pentru Natuzzi si 50% pentru marii retaileri de mobila (Furniture Village, Steinhoff si IKEA).

De ce si unde pleaca angajatii

Spre finalul anului trecut, Francesco Stasolla, managing director al Italsofa Romania, declama: „Putem produce mai mult. Aveam peste 1.300 de angajati (n.red., care lucreaza in doua schimburi), dar mai avem nevoie de inca 100 de persoane – in prezent, fabrica lucrează la 85% din capacitate, pe fondul lipsei de forta de munca. Angajam din Baia Mare si pe o raza de 40 de kilometri in jur, distanta pentru care asiguram transport”.

Managerul Italsofa sustinea, tot anul trecut, ca oamenii din fabrica sunt platiti bine, peste medie, „cel mai mic salariu fiind de 1.400 de lei brut”. Mai exact, 850 de lei net, „in mana”. Adica 189 de euro pe luna. Si totusi, angajatii pleaca. Unde? In Germania si Marea Britanie. De ce? Pentru ca in Romania, un angajat al unei fabrici de mobila care produce o canapea in doua ore – productia fabricii fiind de 1.000 de canapele pe zi – este platit cu 189 de euro pe luna. In tarile europene, un angajat care lucreaza in acelasi sistem de productie castiga de 10 ori mai mult.

De ce nu-i plateste Italsofa pe angajatii romani cu un salariu european, sa nu mai plece? Poate pentru ca lucreaza prost, poate pentru ca sunt lenesi? Nu. Ei lucreaza bine si italienii sunt multumiti. A spus-o, in noiembrie 2014, managerul de strategie al grupului italian, Pasquale Junior Natuzzi (26 de ani), al treilea fiu al lui Pasquale Natuzzi, atunci cand a venit la inaugurarea supermarketului Mobexpert din zona Baneasa: „Fabrica din Romania lucreaza la capacitate maxima si are o productivitate mare. Este una dintre fabricile noastre cu cele mai mari productivitati”.

In 2013, potrivit unui calcul al Ziarului Financiar, facut pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, la Italsofa productivitatea per salariat a fost de 53.000 de euro/an, adica peste 4.400 euro pe luna. Sigur, in aceasta suma o parte insemnata o detin cheltuielile cu produsul (materiale, consumabile, taxe, impozite). O alta parte, o stim exact, 4,3% o constituie profitul net. E imposibil insa, din punct de vedere economic, sa gasesti argumente pentru ca la produse de 4.400 de euro, mana de lucru sa fie cuantificata la 189 de euro.

Asadar, oamenii pleaca de la Italsofa pentru ca muncesc mult, dar sunt platiti prost. In urma cu cativa ani, regretatul Ioan Serban, psiholog principal Centrul de Sanatate Mintala, remarca problemele cu care se confrunta mai multi pacienti ai sai, toti fost angajati ai Italsofa. Probabil pentru ca e un mediu stresant – va reamintiti filmul „Modern Times” (‘Timpuri noi”), cu Chaplin in rolul unui muncitor la o linie de asamblare, care sufera o cadere nervoasa ce il face sa arunce fabrica in haos, este trimis la spital si apoi concediat.

Dar daca sefii Italsofa nu repara inconvenientele pe care le sufera angajatii din productie, de ce nu ii apara sindicatul pe acestia? Pentru ca nu exista sindicat? „Desi legea obliga firmele sa aiba constituit un sindicat, cei de la Italsofa au gasit o chichita legislativa si n-au sindicat, ci un reprezentant al angajatilor. La vremea cand am vrut sa constituim sindicat la Italsofa, acest reprezentant al angajatilor era directorul de la Resurse Umane. Va dati seama ce credibilitate. Cine reclama ceva chiar celui care-l poate concedia oricand? Noi am avut trei tentative de la crea acolo un sindicat, dar toate au esuat. Oamenilor le e frica sa nu isi piarda locurile de munca. Intr-una din tentative a venit un reprezentant de la Bucuresti de la Cartel Alfa, am stabilit o intalnire cu conducere, dar cand am ajuns la poarta nu am mai fost primiti pe motiv ca staff-ul fabricii are o sedinta”, a declarat Florin Hossu, lider Cartel Alfa Maramures.

Acesta s-a declarat dezamagit de reactia conducerii Italsofa, „pentru ca nu a inteles ca sindicatul nu distruge, ci consolideaza un loc de munca”. „Cei de acolo au salarii mici, dar bonusuri atractive si asta il face pe om sa lucreze ca un robot. Efortul fizic si pshic e urias. Am aflat, cu tristete, ca inclusiv maistrii sunt rotiti pe schimburi, sa nu apuce sa se impriteneasca cumva cu angajatii. Dar umanitatea unor conducatori duce la scaderea productivitatii muncii?”, s-a intrebat reprezentantul organizatiei care a reusit sa faca sindicat si la Coca Cola, dar la Italsofa, nu.

Catalin VISCHI

foto: jurnal.md

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

15 Comments

 1. nnn

  Din pcate situatia e la fel si in celelalte fabrici, nu doar la Italsofa … si in celelalte fabrici exista acest „paradox” … ca oare de ce pleaca oamenii??? exact din cauza salariului mizer cu care este platit …. am inteles ca se deschid afaceri in Romania pentru forta de munca ieftina,. dar suntem totusi stat european, hai sa nu avem salarii de 10 ori mai mici ci de 5 ori, si atunci lumea o sa stea sa munceasca nu o sa emigreze pentru o vita cat de cat decenta

  Reply
  1. carla

   Stati linistiti depopularea acestui judet si a orasului e masiva.Vine primavara si cine e destept nu sta la salarii de mizerie,pleaca spre alte zari in cautarea unei vieti mai bune.

   Reply
 2. Ivan Dan

  Genul de articol de care am fost văduviți o vreme. Bine ai revenit Cătălin! Succes în continuare.

  Reply
 3. Bonis

  Toti platesc ca fanu’ si isi bat joc de oameni.Un client al celor de la Dumbravita,alungat de catre autoritatile din zona, deschide o fabrica in Turda ( in parc industrial,de asta nu le plac astora parcurile industriale) si va plati nu cu 1,5 euro/ora ci cu 5,5 euro/ora.Muncitorii romani ar trebui sa nu mai accepte salarii de mizerie iar in loc sa-i imbogateasca pe astia si sa le faca jocurile mai bine sa munceasca 2 luni in agricultura din Germania cu un castig total de 3 000 de euro, decat 12 luni in tara pe aceeasi bani.Doar azi pe olx am citit ca se cer mii de muncitori pentru fabricile din Germania( la cablaje,CNC,etc) pe minim 1500 de euro cu cazare si masa asigurata.Sansa noastra e sa ne orientam catre judete gen Cluj unde salariul net incepe de pe la 1 500-2 000 de lei,sa plecam la munca in strainatate sau sa-i lasam sa munceasca patronatele si bugetarimea,ca si asa vor ca sa le dea bugetarilor salarii de 4000-12 000 de lei’luna.Asta in timp ce primarul si consiliul judetean vor sa ne faca Capitala Culturala,a foamei probabil.Asta ar fi si sansa noastra, pentru prima data in istorie ar fi culturalizare pentru un oras si judet de asistati sociali si angajati cu salariul minim.Asta da culturalizare,sa nu produci atat cat consumi.

  Reply
  1. nicu

   Vecinii unguri sunt un popor mai rece,dar ce apreciez la ei e faptul ca maistrul ungur isi respecta subalternii si lupta ca ei sa fie platiti decent.De asta in Ungaria cand iti negociezi salariul stabilesti cu cat vei fi platit pe ora de munca prestata iar pentru ce esti platit in tara cu 250 de euro la aceeasi munca si productivitate in Ungaria vei castiga 1000 de euro.E adevarat ca nu i-au sprijinit pe trepadusi si au ales firme care se multumesc sa castige de 2-3 ori mai mult nu de 10 ori pe angajat ca la noi.La noi in schimb maistrul sau managerul roman le promite strainilor ca-i va stoarce pe subalterni la maximul si le va da un salariu de mizerie.

   Reply
 4. ionela

  Singura solutie pentru familia mea de a avea o locuinta a fost sa-mi las munca din confectii platita prost si sa vin in Germania la ingrijit de batrani.Aici am casa si masa gratuit,iar daca la inceput am avut doar 1250 de euro acum avand grija si de sotul batranei mai primesc suplimentar inca 250 de euro.Asta inseamna ca in maxim doi ani economisesc bani cat sa-mi cumpar acasa un apartament.Dezavantajul e ca sunt angajata non stop si ies in oras doar cand ma inlocuieste vreunul din copii batranei sau cand ma scot ei la cate o pizza.Am venit in germania printro firma din Timisoara si pentru cei carora le este frica de o astfel de munca le spun ca ti se prezinta cazurile si poti sa-ti alegi bolnavul.Nu as mai lucra pentru 189 de euro din care sa mai am de platit chirie si utilitati.

  Reply
 5. Gicu

  Excelent articol, in sfarsit, mai spune cineva adevarul, rar dar apasat… Ipocrizia angajatorilor in Romania a atins cote paroxistice, sa platesti salarii lunare de 300 de euro impozabil, omul sa ramana cu 189 de euro in mana, si sa te plangi tu, angajator ca nu vin oamenii sa lucreze din greu si fara sa beneficieze de sprijin legal venit din partea unui sindicat… E strigator la cer!!!!

  Reply
  1. cristian

   nici la dumbravita nu e sindicat ,iar acolo unde sunt sindicate,gen weudmuler,ele sunt aservite patronatului.oricum ne-am dezumanizat,omul nu mai conteza, iar conditiile muncitorului din vest sunt net superioare din toate punctele de vedere fata de cele de la noi

   Reply
 6. Unu acolo

  Recomand o privire si la UAC Dumbravita unde se lucreaza in conditii poluare fonica de nedescris.
  Ma intreb oare daca cei care lucreaza acolo si-au pus vreodata intrebarea „Oare lucrez intr-un mediu sanatos?Oare acest aluminiu prelucrat nu ma afecteaza cumva la sanatate?”
  Munca multa si salar putin pentru majoritatea muncitorilor.
  Salar echivalent pe acelasi post in alta fabrica a aceluiasi concern minim 2800 euro la Dumbravita 1200-1400 ron.
  Sefi multi si cu aere de nedescris.Sa nu vorbim de pupincurismul dus la maxim.
  Oare de ce primaria din Dumbravita a inchis ochii cand cei de la UAC au modificat efectiv un deal intreg pentru bunul lor plac.
  Cica dezvoltarea lor nu are nici un impact asupra mediului.
  Sa folosesc o expresie de-a conducatorilor de pe alte meleaguri :My ass……

  Reply
 7. Cetateanul

  Toata lumea comenteaza la adresa angajatorilor . De ce statul roman impoziteaza veniturile sa zicem de sub 300 de euro pe luna ? Asta ar fi la limita saraciei . Chiar daca statul nu ar impozita direct veniturile mici lunare ( salarii, profituri, etc ) un om cu un asemenea venit ar cheltui oricum toti banii pe intretinere, alimente, carburanti, medicamente, educatie, etc si acestea sunt toate impozitate foarte generos .
  Angajatul care castiga putin nu se intreaba de ce statul ii pune impozit si pe salariu si pe tot ce consuma, practic e o dubla impozitare .
  Acuma citeam cum ca populatia tarii imbatraneste, pai poti sa platesti 50% din venit numai impozite si taxe si sa ai curajul sa-ti intemeiezi o familie ? Or fi impozite la fel si in Germania, dar nu e totuna sa platesti 50% din 300 de euro sau din 1500 de euro . Sa tinem milioane de oameni capabili de munca dar care nu vor sa munceasca din munca noastra, maine poimaine nu o sa mai avem voie sa zicem nici asta ca o sa ne primim amenda .

  Reply
 8. nicu

  Prietene Catalin,sunt unul dintre cei care cred cu tarie ca exista o conspiratie a politicienilor maramureseni in a nu se construi Parcuri Industriale in acest judet ,iar in spatele lor ar fi interesele mafiote ale diversilor industriasi aciuati pe aceste meleaguri.E clar ca o presiune pe forta de munca,datorata venirii unor alte tipuri de investitori le-ar produce celor care isi bat joc azi de salariati mari prejudici, atat ca resurse umane cat si financiare dar trebuie sa fim constienti ca fara Parcuri Industriale suntem sortiti subdezvoltarii si depopularii masive a zonei.De asta clujenii au fost mai destepti si le-a pasat de oameni construind peste 7 parcuri industriale, raspandite prin tot judetul.Asta a crescut nivelul de trai si toata lumea a avut de castigat.Pe filozofia acestora maramureseanul si implicit baimareanul va ingheta in urmatorii ani la un salariu de mizerie de 189 de euro ? Pai nu va mai sta absolut nimeni in zona iar in lunile care vin o sa vedeti ca o sa mai fie un exod masiv a maramuresenilor in Vest.Cei plecati la studii in alta parte nu se mai reintorc deoarece nu au pentru ce, iar dupa ce parintii lor parasesc sistemul casele raman goale,scoase la vanzare.Maramuresul mai are inca noroc cu zecile de mii de pensionari din minerit cu pensii peste 1500 de lei,dar odata ce acesti pensionari o sa ne paraseasca declinul comercial va fi si mai prapastios.Nici bugetarii nu trebuie sa se bucure deoarece depopularea va duce la mai putine gradinite si institutii de invatamant,spitale, primarii, etc.

  Reply
 9. Pop Nicolae

  Prietene Catalin,sunt unul dintre cei care cred cu tarie ca exista o conspiratie a politicienilor maramureseni in a nu se construi Parcuri Industriale in acest judet ,iar in spatele lor ar fi interesele mafiote ale diversilor industriasi aciuati pe aceste meleaguri.E clar ca o presiune pe forta de munca,datorata venirii unor alte tipuri de investitori le-ar produce celor care isi bat joc azi de salariati mari prejudici, atat ca resurse umane cat si financiare dar trebuie sa fim constienti ca fara Parcuri Industriale suntem sortiti subdezvoltarii si depopularii masive a zonei.De asta clujenii au fost mai destepti si le-a pasat de oameni construind peste 7 parcuri industriale, raspandite prin tot judetul.Asta a crescut nivelul de trai si toata lumea a avut de castigat.Pe filozofia acestora maramureseanul si implicit baimareanul va ingheta in urmatorii ani la un salariu de mizerie de 189 de euro ? Pai nu va mai sta absolut nimeni in zona iar in lunile care vin o sa vedeti ca o sa mai fie un exod masiv a maramuresenilor in Vest.Cei plecati la studii in alta parte nu se mai reintorc deoarece nu au pentru ce, iar dupa ce parintii lor parasesc sistemul casele raman goale,scoase la vanzare.Maramuresul mai are inca noroc cu zecile de mii de pensionari din minerit cu pensii peste 1500 de lei,dar odata ce acesti pensionari o sa ne paraseasca declinul comercial va fi si mai prapastios.Nici bugetarii nu trebuie sa se bucure deoarece depopularea va duce la mai putine gradinite si institutii de invatamant,spitale, primarii, etc.

  Reply
 10. Marc Vasile

  E un moment de cotitura in care administratiile trebuie sa se hotareasca daca ii sprijină pe acesti industriasi si profiturile lor sau populatia si nivelul de trai.Nu mai tine nici amenintarea ca pleacă in China deoarece investitiile masive au dus asa la o concurenta pe piata muncii încât salariul minim in majoritatea regiunilor chineze a ajuns la 1000 $.Amenintarile ca pleacă in regiuni gen Ucraina sau Rusia devin haioase deoarece acolo ori Putina face legea ori instabilitatea politica si zanganitul armelor sunt pe post de sindicat.Iar acolo unde e vorba de resurse,lemn,titei,etc chiar devine o gluma ca doar nu o sa se întoarcă in Austria unde nu ai voie sa te atingi nici de un fir de iarba nu de un copac.Ce mi se pare interesant ca administratiile nu au plâns la Romplumb,Combinat,Apsa Preparare,minerit acolo unde economia de piata si implicit salariile au făcut nerentabile activitatea si s-au închis prăvăliile.Sa nu mai vorbesc de comert unde un market a devastat zeci de magazine de cartier.Chiar,in cazurile respective nu a plâns absolut nimeni ? Ca nu am auzit vreun primar sa se împotrivească la astfel de construcții pe motivul ca aia amaratii o sa trebuiască sa mărească salariile sau nu o sa-si mai găsească vânzătoare daca o sa mentina salariul minim.Cei de la Italsofa ar trebui sa stie ca sunt vânzătoare prin oras care castiga dublu fata de cat oferă ei unui angajat iar magazinele respective nu produc 4000 de euro pe angajat.Lacomia,ca la manual citesti ca in industrie profitul e de 5% pe an ! si hai sa fim seriosi,daca modul asta de gândire ar fi fost si in Cluj ar fi ajuns aia la sapa de lemn.Parca tot astia au vrut initial sa-si faca fabrica in Cluj.Pai am văzut o emisiune pe digi cu un profesor universitar in domeniu resurselor umane care sustinea ca in oras un meserias,muncitor calificat in industria locala are venituri undeva la 1000 de euro ,iar investitorii sunt nevoiti sa-si faca fabrici mai la periferia judetului,acolo unde ii mai pot prostii pe angajati cu salarii de,atentie,1500-2000 net,dublu cat plătesc astia in municipiu resedinta de judet.Ce ar fi făcut in municipiul Cluj in acest caz ? ca e clar ca acolo nimeni nu lucrează nu la 189 de euro ci sub 400 de euro ! interesant,nu ?

  Reply
 11. Bonis

  Ioi,dar ce ar zice baietii astia daca am avea si noi o administratie ca si cea de la Satu Mare ,unde parlamentarii au atras un investitor cu vreo 8000 de locuri noi de munca pana acum si mai urmeaza inca vreo 2000 ( Draxelmaier) …. cu ajutor guvernamental de vreo 10 mil de euro.Iar daca mai punem inca vreo 6000 de noi locuri de munca in recentul parc industrial Satu Mare Sud … si implicarea consiliului judetean ne si dam seama de ce salariul mediu in judetul vecin e mai mare decat la noi,plus ca ei ca si judet o sa iasa din zona neagra a dezvoltarii economice , in care noi ii urmam..

  Reply
 12. dilau

  mai francesco, chiar nu va e rusine sa platiti un om cu 189 de euro pe luna si sa beliti pielea de pe el?. beleau pentru voi e ca la noi exista o vorba – dumnezeu nu culca-te – si sigur o sa vina ziua in care o sa va bata cu parul. sper ca nu o sa va intrebati de ce a facut-o?. va plingeti de personal dar uitati sa ne spuneti ca aprox. 25% din forta de munca locala – aia mai putin experimentata, ca sa zic asa – a trecut pe la voi si in 2-3 luni si-a luat zborul.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole