Ce riscam daca nu dormim suficient. Cate ore ar trebui sa ne odihnim pe noapte

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

In ritmul alert in care traim acum, lipsa de somn este o problema din ce in ce mai grava. Dincolo de disconfortul si de oboseala pe care le simtim dupa o noapte in care nu ne-am odihnit destul, efectele acestor stari sunt cat se poate de serioase.

Potrivit unui sondaj Gallup, aproximativ 40% dintre americani dorm mai putin de 7 ore pe noapte (medicii recomada intre 7 si 9 ore) si 70 de milioane de americani sufera de tulburari de somn.

Daca in anii 1940 oamenii dormeau in medie 8 ore, acum numarul orelor s-a redus la 6,8 pe noapte.

Iata cateva efecte si riscuri pe care le implica lipsa de somn.

1. Iritabilitate: oboseala ne face sa reactionam exagerat la evenimente minore, care altfel nu ar trebui sa ne enerveze, de exemplu atunci cand cineva ne intrerupe din lucru.

2. Dureri de cap: legatura dintre migrene si lipsa de somn a fost observata de aproape un secol, dar medicii nu stiu deocamdata cum s-o explice.

3.  Dificultatea de a invata: un studiu realizat pe elevi de liceu a demonstrat ca, daca acestia incepeau cursurile cu jumatate de ora mai tarziu, astfel incat sa doarma mai mult, rezultatele la invatatura erau mai bune.

4.  Ingrasarea: persoanele care nu dorm suficient au un dezechilibru hormonal care le provoaca o crestere a poftei de mancare, in special pentru alimente foarte bogate in calorii.

5. Oboseala afecteaza si vederea. In cazuri extreme de lipsa de somn pot sa apara: vedere tulbure, vedere dubla sau chiar halucinatii.

6. Boli de inima: lipsa de somn duce le cresterea tensiunii arteriale si la o concentratie mai mare de proteina C-reactiva, care provoaca boli cardiace. Aceste probleme apar la persoane care dorm aproximativ 4 ore pe noapte in loc de 8 ore, cat este necesar.

7. Reactii mai incete:  orice decizie devine mai dificila atunci cand nu ne odihnim suficient.

8. Slabirea sistemului imunitar: o singura noapte nedormita slabeste sistemul imunitar, iar organismul va fi mai predispus la orice infectie, chiar si la cele minore.

Sursa: Business Insider

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1