Ce s-a intamplat cu piata berii in 2014

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bere-mancatVolumul pietei berii a atins 14,9 milioane hectolitri in 2014, in scadere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul anterior, iar nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013, a declarat, marti, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa, transmite Agerpres.

In 2014, acciza a mai crescut cu 4,77% ca urmare indexarii cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentantii berarilor sustin ca din 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.

„Dupa doi ani consecutivi de contractie accentuata a consumului avand ca principala cauza presiunea fiscala, piata berii are nevoie mai mult ca oricand de o gura de oxigen.

Toate studiile pe care le-am derulat in ultimii ani au contrazis insasi ratiunea presiunii fiscale: cresterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotriva — pe fondul contractiei consumului — pierderile la bugetul de stat din TVA si alte taxe aferente productiei de bere au depasit veniturile din accize”, a subliniat presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Potrivit acestuia, in 2013, statul roman incasa venituri cu 4% mai mici de pe piata berii, ca urmare a cresterii accizei, in conditiile unui nivel zero de evaziune fiscala in productia de bere.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2