Ce s-a intamplat in anul 2018 la nivelul situatiilor de urgenta, in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La prezentarea activitatii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Vasile Moldovan, presedintele CJSU a declarat ca anul 2018 activitatea a vizat eficientizarea actiunilor de prevenire si cresterea capacitatii de reactie in situatii de urgenta a tuturor structurilor cu atributii din cadrul Sistemului Judetean de Management al Situatiilor de Urgenta, prioritatea comitetului fiind apararea vietii si sanatatii populatiei, protejarea mediului inconjurator si a valorilor materiale, pe timpul producerii unor situatii de urgenta, precum si restabilirea rapida a starii de normalitate, se arata intr-un comunicat al CJSU.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit, in anul 2018, sub conducerea prefectului, in doua sedinte ordinare si 14 sedinte extraordinare, in cadrul carora au fost adoptate 13 hotarari.

Actiuni si masuri cu caracter proactiv in perioada predezastru

Pentru prevenirea si limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, la dispecerat s-au primit 69 avertizari COD PORTOCALIU, 388 mesaje de atentionare COD GALBEN, 169 informari meteorologice, totalizand un numar de 626 atentionari, avertizari si informari. Acestea au fost transmise catre membrii Comitetului Judetean, Comitetele Locale (primari, viceprimari) si agentii economici care prin specificul activitatii constituie factori de risc potential generatori de situatii de urgenta. fiind transmise peste 125.200 SMS-uri.

De asemenea, au fost transmise la CLSU masurile ce se impun, in cazul instituirii codurilor de atentionare/avertizare hidrometeorologica; asigurarea permanentei la primarii; monitorizarea cursurilor de apa vizate de atentionari/avertizari; executarea de controale mixte in teritoriu; planificarea si participarea la convocari, instructaje si instruiri ale membrilor C.L.S.U. centralizarea stocurilor de material antiderapant, a spatiilor de cazare si a tehnicii specifice actiunilor de deszapezire; verificarea modului in care au fost salubrizate cursurile de apa si au fost realizate santurile si rigolele in localitati pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor; intocmirea Planurilor de masuri pentru diminuarea potentialelor efecte negative ale caniculei si secetei pe teritoriul judetului Maramures, respectiv Planul de masuri pentru perioada sezonului rece; informarea preventiva a populatiei cu privire la interdictiile utilizarii focului deschis la arderea de miristi si vegetatie uscata, precum si la conducerea preventiva pe timpul sezonului rece. S-a procedat la organizarea a doua exercitii cu forte si mijloace in teren, cu activarea Planului Rosu de interventie al judetului Maramures, un incendiu cu victime multiple in localitatea Danesti, respective o situatie tactica seism major cu epicentrul in zona Vrancea, fiind puternic afectat municipiul Bucuresti.

In perioada ianuarie-decembrie au fost desfasurate exercitii de alarmare publica, PRO-CIV, sub egida „Miercurea Alarmarilor”, prin verificari succesive ale mijloacelor de instiintare/alarmare, in toate cele 76 de unitati administrative-teritoriale. La finalul activitati au fost identificate lipsuri totale ale mijloacelor a in sapte unitati administrative-teritoriale.

Din totalul de 93 mijloace de alarmare verificate, 16 dintre ele sunt neoperative. Comparativ cu anul 2017 se poate  mentiona ca la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sistemele de instiintare alarmare au fost imbunatatite prin achizitia a sase noi sisteme electronice de alarmare a populatiei.

Anul 2018 a fost caracterizat din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi ridicate fata de limitele temperaturilor medii obisnuite, cu un climat evidentiat prin trecerea brusca la fenomene meteorologice caracterizate prin precipitatii de scurta durata si intensificari ale vantului, pe alocuri cu o intensitate neobisnuita si spre finele anului prin zile cu temperaturi normale pentru aceasta perioada.

Cele mai semnificative fenomene meteorologice produse in anul 2018 au avut loc, in perioada 07-14 iunie, cand pe teritoriul judetului Maramures s-au inregistrat precipitatii insemnate cantitativ care au condus la cresteri artificiale ale nivelurilor pe cursurile de apa din judet si inundatii.  Au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase 16 unitati administrative-teritoriale si 31 de localitati (o anexa avariata, 2 obiective socioeconomice afectate, 52  podete, 3 poduri, 9,7 km drumuri judetene, 19,10 km drumuri comunale, 54,40 km strazi, 52,02 ha teren arabil, 33 fantani ).

Au fost intocmite si transmise Ministerului Afacerilor Interne opt  rapoarte de sinteza privind apararea impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la constructiile hidrotehnice si poluari accidentale din judetul Maramures. Pentru validarea evaluarilor realizate de C.L.S.U. ca urmare a inundatiilor au fost constituite comisii mixte, fiind emise noua ordine de prefect.

Au fost intocmite Centralizatoare pentru  pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase pe teritoriul judetului Maramures, in vederea inaintarii unor proiecte de Hotarare de Guvern pentru alocarea de fonduri necesare refacerii infrastructurii afectate.

Urmare a demersurilor Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, s-a intocmit in colaborare cu Consiliul Judetean Maramures doua proiecte  de  Hotarari de Guvern. Judetul Maramures a primit urmatoarele fonduri 525 mii lei pentru refacerea obiectivelor afectate de calamitati naturale in perioada iunie – iulie din Fondul de Interventie al Guvernului, respectiv 1167 mii lei pentru realizarea in regim de urgenta a unor lucrari de investitii de prevenire prin amenajarea raului Viseu la confluenta cu raul Vaser. Au mai fost solicitate fonduri de aproximativ 4132 mii lei, necesare pentru refacerea unor obiective de infrastructura afectate de fenomenele meteorologice periculoase in perioada iunie-iulie din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

In perioada 15-17 decembrie, caderile masive de zapada si manifestarea de fenomenelor meteorologice asociate (vant, lapovita, ploaie, inghet), au condus la ruperea/prabusirea a numerosi arbori ce au intrerupt alimentarea cu energie electrica a localitatilor, iar in diferite zone au provocat blocarea traficul rutier si feroviar. Echipele de interventie specializate au inlaturat aproximativ 100 de arbori. Au fost suspendate in cinci unitati de invatamant cursurile, datorita nealimentarii cu energie electrica.

In data de martie, a cedat partial zidul care blocheaza intrarea in galeria Breiner a Minei Baiut, situatia care a produs o deversare accidentala a apelor de mina care au afectat: drumul Judetean 109U pe lungimea de 0,4 km; curtea a doua gospodarii din aval de mina, respectiv poluarea raului Lapus. De asemenea, au fost inregistrate doua evenimente de schimbare a culorii apei raului Sasar, urmare a evacuarii unor ape din galeriile de mina care au debusat dupa caderi de precipitatii sub forma de ploaie.

Judetul Maramures nu s-a confruntat, pe parcursul anului trecut cu perioade lungi de seceta, regimul climatic coroborat cu nivelul de precipitatii peste mediile obisnuite din perioada sezonului cald, determinand lipsa nevoii de  efectuare a transporturilor de apa menajera, comparativ cu cele din anii precedenti. A fost intocmit un singur raport operativ privind seceta pedologica, in luna septembrie, pe parcursul careia au fost stabilite si impuse unele reglementari prin planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare pe raza unitatii administrativ teritoriale Coroieni ( satele Coroieni, Baba, Draghia, Dealu Mare, Valenii Lapusului, Ponorata).

In anul trecut s-au produs/reactivat 9 alunecari de teren pe teritoriul a 7 unitati administrativ-teritoriale (Moisei, Ulmeni, Farcasa, Miresu Mare, Coroieni, Valea Chioarului, Grosi) care au fost verificate de comisii mixte numite la nivel judetean. In toate aceste cazuri s-a impus efectuarea unor studii geotehnice care sa ofere solutiile tehnice pentru punerea in siguranta a terenurilor si monitorizarea permanenta pentru determinarea vitezei de alunecare, comitetele locale informand operativ comitetul judetean cu privire la evolutia fenomenelor.

Societatile de asigurare au transmis Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures sapte sesizari privind alunecari de teren, unde proprietarii acestora aveau incheiate polite de asigurare. In urma verificarilor efectuate, acestea nu au fost confirmate de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta.

Anul trecut s-au desfasurat patru interventii pirotehnice pentru asanarea teritoriului de munitia neexplodata, in localitatile: Leordina, Baia Mare, Valea Chioarului, Miresu Mare fiind descoperite patru elemente de munitie din timpul conflictelor militare. In luna septembrie a avut loc o sedinta de distrugere a munitiilor asanate pe teritoriul judetului.

In anul 2018, la nivelul judetului s-au inregistrat 124 interventii de stingere a incendiilor de  vegetatie si fond forestier (fata de 128 interventii in anul 2017), care au afectat o suprafata totala de 542,9 ha vegetatie uscata, lastaris si zone impadurite. Din actiunile desfasurate in vederea lichidarii incendiilor de vegetatie uscata si fond forestier amintim incendiul din luna mai, care s-a produs pe versantul sud-estic al Varfului Piciorul Caprei (Zona ”Colbu”) din Muntii Maramuresului unde au ars aproximativ 70,4 hectare de fond forestier (plantatie rasinoase; litiera; coronament), iar pentru lichidarea acestuia au intervenit eficient pompieri militari, politisti de frontiera, padurari de la Directia Silvica si Ocoale Silvice Private), Serviciul Public Local Salvamont Borsa si Club Extrem Adventure.

In Maramures au fost trei focare de pesta porcina africana. Boala a provocat decesul a doua suine, iar  alte 10 au fost  sacrificate ulterior.

In vederea gestionarii corecte si eficiente a Pestei porcine africane au fost organizate si s-au desfasurat un numar de sapte sedinte ale Comitetului Local de Combatere a Bolilor, pe timpul carora s-au adoptat trei planuri de masuri privind prevenirea aparitiei si extinderii pestei porcine africane in efectivele de suine de pe teritoriul judetului Maramures.

A fost monitorizata permanent activitatea de ecarisare a teritoriului si s-au efectuat controale avand in vedere interdictiile comercializarii si aglomerarii de animale in targuri, precum si in trafic, verificandu-se respectarea legislatiei in vigoare cu privire la circulatia animalelor si a actelor insotitoare.

In perioadele cu manifestari/produceri ale situatiilor de urgenta, institutiile membre in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta au actionat preventiv si unitar prin aplicarea masurilor de limitare a efectelor situatiilor de urgenta, iar masurile intreprinse, precum si coordonarea eficienta a interventiilor au facut posibila reducerea consecintelor acestora.

Rezultatele generale inregistrate, in anul 2018, in activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta releva faptul ca acesta a coordonat si gestionat eficient fortele de interventie actionand cu responsabilitate si aplicand coerent procedurile prevazute de legislatia in vigoare.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2