Ce se intampla cu creierul celor care s-au apucat de fumat din adolescenta?

Adoptarea inca din adolescenta a obiceiului de a fuma este asociata cu „subtierea” scoartei cerebrale, arata un studiu recent al cercetatorilor americani, conform descopera.ro.

Cu cat o persoana are la activ mai multi ani de fumat, cu atat are mai putina materie cenusie intr-o arie cerebrala asociata cu luarea deciziilor si cu atat ii este mai greu sa renunte la tigari, arata studiul cercetatorilor de la UCLA, primul de acest gen din domeniu.

Ei au scanat creierele a 42 de persoane, de ambele sexe, cu varsta de 16-21 de ani. Unii dintre ei nu fumasera niciodata, altii fumau in medie 6 sau 7 tigari pe zi.

Cu cat un tanar fumase mai mult, cu atat era mai subtire o portiune din emisfera dreapta a creierului, numita insula (sau cortexul insular). Aceasta arie este asociata cu luarea deciziilor si cu sentimentul de incredere si este, in mare masura, responsabila de ceea ce numim intuitie.

Ea este foarte sensibila la nicotina si este conectata cu alte arii cerebrale, implicate in aparitia „poftelor” subite si intense si in capacitatea de a controla dorinta de a fuma.

Nu se stie cu precize, in acest moment, daca aceste caracteristici observate la nivelul creierului sunt cauzate de fumat, sau daca relatia este inversa: un cortex insular mai subtire ii face pe cei ce au aceasta particularitate mai predispusi sa se apuce de fumat.

Cercetatorii, care si-au publicat rezultatele in jurnalul Neuropsychopharmacology, au descris descoperirile drept „socante”. Ei au fost extrem de surprinsi sa descopere asemenea modificari cerebrale la tineri si spun ca aceste observatii ar putea explica de ce persoanelor care au inceput sa fumeze in adolescenta le este atat de greu sa se lase de fumat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1