In ce sector se castiga cel mai bine

Castigul salarial mediu nominal net s-a situat in luna aprilie la 2.366 lei, in crestere cu 1% fata de luna precedenta, respectiv cu 24 lei, valorile cele mai mari ale acestuia inregistrandu-se in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.968 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.395 de lei), conform datelor furnizate marti de Institutul National de Statistica (INS), informeaza AGERPRES.

La nivel brut, castigul salarial mediu nominal a fost in aprilie de 3.291 lei, cu 1,1% mai mare decat in luna martie 2017.

In luna aprilie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 17,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 13,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 9% si 13% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, colectarea si epurarea apelor uzate, depozitare si activitati auxiliare pentru transport; intre 3,5% si 7% in transporturi pe apa, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de posta si de curier, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), cercetare-dezvoltare.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in unele activitati din sectorul economic, ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri in luna precedenta.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 18,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 5,5% si 7,5% in fabricarea produselor din tutun, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice; intre 3% si 4% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea de mobila, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

“In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-3,4%) si administratia publica (-0,7%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in sanatate si asistenta sociala (+0,9%) comparativ cu luna precedenta”, subliniaza INS.

In comparatie cu aprilie 2016, in aprilie 2017 castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 112,7%.

Raportat la evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna aprilie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 179,2%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2017.

“In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an”, precizeaza INS.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1