Ce spun patronii IMM de măsurile luate de Guvern în pandemie pentru sprijinirea afacerilor?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Aproape 70% dintre antreprenorii români cred că măsurile de sprijinirea a afacerilor luate de Guvern în pandemie au fost utile, dar insuficiente și subfinanțate arată un sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România. Iată ce măsuri cred antreprenorii că ar fi utile și câți vor să își aducă angajații înapoi la birou.

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 16.02-7.03.2021 un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la evoluția mediului antreprenorial pentru anul 2021. Astfel, în urma sondajului realizat, la care au răspuns 2544 antreprenori,au rezultat concluziile de mai jos.

În ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 52,3% microîntreprinderi, 24,1% întreprinderi mici, 14,8% întreprinderi mijlocii și restul de 8,8%întreprinderi mari, ONG-uri etc.

Referitor la domeniul de activitate al IMM-urilor respondente, acestea au fost 58,2% din domeniul serviciilor, 19,4% din comerț, 16% din producție, iar restul de 6,4% din turism, investiții etc.

Întrebați „Cum apreciați măsurile/programele actuale de susținere pentru companiile afectate de COVID-19?”:

66,9% antreprenori au răspuns că măsurile au fost utile, dar insuficiente (subfinanțate)
20,5% măsurile au fost inutile,
12,6% au spus că masurile au fost utile.

În ceea ce privește avantajul principal al măsurilor, pentru compania lor, aceștia au menționat:

Menținerea activității firmei: 43,2%
Menținerea numărului de angajați: 30,6%
Nu m-au ajutat deloc: 22,9%
Crearea de noi investiții: 12,5%
Altele (nu au venit la timp, nu am avut nevoie, nu am fost eligibil, sincope în comunicare etc): 9,6%5.

În acest context antreprenorii care au considerat că măsurile nu i-au ajutat deloc/nu au fost eficiente,au avut următoarele motive:

Criterii de acordare nerealiste/ gândire deficitară: 64,1%
Bugetul redus al programelor/măsurilor: 39,8%
Proceduri birocratice: 30,4%
Lipsa transparenței: 19,3%
Suspiciunile de fraudă: 16,6%
Altele (nu am accesat, nu au venit la timp etc): 8,2%6.
Cu privire la măsurile pe carele consideră necesare în continuare pentru susținerea firmelor afectate de COVID-19, antreprenorii au răspuns:

Granturi pentru IMM-uri: 75,8%
Capital de lucru pentru IMM-uri: 66,1%
Kurtzarbeit: 27,1%
Amânarea ratelor la bancă: 16,1%
Altele (subvenții, scutiri de la anumite impozite, deblocarea restricțiilor, condiții de eligibilitate diferite etc): 10%

La întrebarea „Considerați că fondurile europene alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență vor susține dezvoltarea economică a României?”, 83,1% din respondenți au răspuns cu DA și 16,9% cu NU.

Din perspectiva firmelor chestionate,măsurile pe care le consideră utile din Programul Național de Redresare și Reziliență sunt:

Fonduri de investiții de tip capital de risc pentru dezvoltarea și capitalizarea IMM-urilor românești: 61,2%
Fonduri pentru crearea de start-up-uri și susținerea intrării tinerilor în antreprenoriat: 50,2%
Programul “Făcut în țara mea”: 50,2%
Programul „Student Innotech”–susţinerea iniţiativelor antreprenoriale: 46,3%
Programul pentru asigurarea siguranței alimentare a României –Agro România: 36,3%
Securitatea economiei românești: crearea de centre regionale de depozitare, colectare și distribuție: 30,8%
Întărirea capacității instituționale a partenerilor sociali și realizarea de mecanisme suport pentru dialogul social (mecanism pentru stabilirea salariului minim pe economie, negocieri colective, studii și analize ale pieței forței de muncă): 23,4%
Programul „Start Up Diaspora Next Gen”–susţinerea cetăţenilor români din diaspora care doresc să revină în ţară şi să deschidă o afacere: 20,4%
Programul de sprijin al IMM-urilor din construcții –Building România: 20,9%9.

Referitor la cum va evolua mediul economic în anul 2021, 41,8% din antreprenori au spus ca neutru, 41,4%nefavorabil dezvoltării afacerii, iar 16,7% consideră că va fi favorabil dezvoltării afacerii.

Întrebați „Cum considerați că vor evolua resursele umane ale companiei dvs. (comparativ cu anul 2020)?” antreprenorii au răspuns: 54,4% vor păstra numărul actual de salariați, 24,9% vor disponibiliza între 1-10 salariați iar15,2% vor angaja între 1-10 salariați.

Cu privire la evoluția salariilor propriilor angajați, 70,2% respondenți consideră că vor rămâne la același nivel, 11,8 % sunt de părere că vor crește cu până în 10%,9,7% cred că vor scădea cu peste 10%

Referitor la regimul în care vor lucra angajații lor în primele 6 luni ale anului 2021, 60,3% din respondenți au spus că vor fi prezenți 100% fizic la locul de muncă, 31,2% vor face parțial telemuncă și cu prezență fizică la locul de muncă, iar 8,5% vor face 100% telemuncă.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *