Ce spune despre invatamantul romanesc elevul maramuresean admis la Cambridge

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Tudor Tiplea din Sighetu Marmatiei a fost admis la una din cele mai prestigioase universitati din lume, Cambridge, unde va studia informatica.

El a reusit sa obtina media 9,78 la examenul de bacalaureat din acest an, fapt ce i-a dat speranta de a ajunge cat mai sus.

„In cazul in care nu as fi fost acceptat la vreo facultate din Anglia, planuiam sa studiez la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica si Informatica, care este una dintre cele mai bune facultati din Romania in domeniul informatic.

Oportunitatile de cariera in domeniul informaticii sunt multiple, dar inca nu sunt decis ce cale am sa urmez. Momentan cel mai mult ma tenteaza sa lucrez in industria software, la o companie, sau sa imi pornesc propria afacere, insa sper ca pe parcursul facultatii sa dobandesc cunostiinte care ma vor ajuta sa iau o decizie cat mai buna in privinta carierei pe care am sa o urmez”, adaugand ca „nu exclud intoarcerea in Romania, daca voi considera ca aceasta mutare ar avea o influenta pozitiva asupra carierei mele”.

Despre sistemul educational din Romania, Tudor Tiplea sustine ca una din cele mai mari probleme este faptul ca elevilor li se cere sa acumuleze un volum urias de cunostinte.

„In opinia mea, una dintre cele mai mari probleme ale invatamantului romanesc este ca acesta se concentreaza asupra volumului de cunostinte care se asteapta din partea elevilor si nu pe dezvoltarea aptitudinilor acestora. Cel mai elocvent exemplu care ilustreaza aceasta problema este proba de bacalaureat la Limba Romana. Primul subiect testeaza foarte mult cunostintele si nu aptitudinile elevilor, iar al treilea subiect este conceput in asa fel incat elevii sunt obligati sa memoreze mecanizat, in cantitati uriase, informatii despre operele si curentele literare studiate in liceu.

Doar despre subiectul al doilea din cadrul acestei probe, care reprezinta doar 3 puncte din nota, se poate spune ca testeaza cat de cat aptitudinile de comunicare a elevilor. Bineinteles, aceasta problema apare si la materii precum Matematica sau Fizica, insa intr-o proportie mult mai mica.

Din pacate insa, majoritatea asa-ziselor reforme ale invatamantului din ultimii ani au avut in vedere evaluarea elevilor si au refuzat sa trateze cu seriozitate adevarata problema a educatiei din Romania, anume programa scolara si scopul sistemului de invatamant”, a adaugat Tudor Tiplea.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

3 Comments

 1. elevul problema

  FELICITARI! SI TOATE CELE BUNE!
  TINETI SEAMA INSA CA:
  – ROMANII VORBESC, DIN FERICIRE, INCA, LIMBA ROMANA.
  – Nu-mi doresc sa intilnesc romani care vor spune: „voi fii sanatos”,
  „avea doua mingii de set, game & match” etc. etc.
  – Nu-mi doresc sa intilnesc romani care dupa un an de sedere aiurea vor vorbi romaneste cu accentul respectiv, constatind cit de netoti suntem noi, cei traitori in Romania, ca acceptam aceasta viata.
  – nu-mi doresc sa intilnesc romani care vineaza banul, bunastarea etc….
  (ce a „rezolvat” PATRICIU, clasat intre primii 400 de „nu stiu ce” din lume?).
  – nu-mi doresc sa intilnesc romani „cu aptitudini”care doar sa stie sa bata cuie, sau doar sa tasteze mecanic si robotizat, sau doar sa fure bani cu carduri clonate, sau sa fie super inteligenti si it-isti in slujba nato, a americanilor, a rusilor sau a oricui exploateaza superinteligenta.
  – mi-as dori ca tinarul sighetean sa aiba ca target nu cariera, ci ajutarea celorlalti, cu nevoi, prin „competentele” domniei sale.

  Reply
 2. ioan

  Bravo Vladut. Solutie nu e cumva invatamantul obligatoriu la seminar. Ortodoxia salveaza Romania, vom fi o tara de popi care vom lalaii toata ziua din limuzine si jeepane. Si poti fi sigur ca la invatamantul teologic nu conteaza nici aptitudinile , nici volumul de cunostinte acumulate. Importanta este plicul, influenta taticului sau nasului, gradele palincii, o anume disponibilitate nefireasca , donatia la locasele de cult si obedienta. Cine trebe si poate, ajunge la altarul care trebe, cine nu…la colectat bani prin sate pt catedrala neamului, sau umplutura la manastirile de pidosnici de pe coclauri pitoresti. Frumoas atara, amarnic neam…Doamne iarta.

  Reply
 3. Adelina Maries

  Facultatile de prestigiu iti ofera sansa sa-ti faci prieteni, care mai tarziu isi vor deschide afaceri sau vor fi angajati in companii cu care ai putea sa colaborezi ori sa va ajutati reciproc.
  Asta e cea mai grozava sansa pe langa recomandarile pe care ai putea sa le obtii daca esti indraznet.
  Informatica, softul sau hardware-ul sunt domenii care evolueaza atat de rapid incat ce ai invatat la facultate acum 3-4 ani sa fie depasit in prezent. E un domeniu in care pasiunea si curiozitatea te va tine in top. E la moda si oricand se gasesc oameni de afaceri cu bani lichizi gata sa investeasca intr-o afacere de succes in acest segment.
  Tudor Tiplea, iti doresc mult succes!!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2