Ce spune Isarescu despre conversia creditelor in franci

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

isarescu-dintre-tarile-postcomuniste-au-intrat-in-zona-euro-doar-cele-mici-116565-1Conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), iar conversia tuturor creditelor in valuta (franci plus euro) la cursul istoric din momentul acordarii creditului ar genera pierderi de 9,8 miliarde de lei (1,4% din PIB), a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pe tema problemelor generate de aprecierea francului elvetian, informeaza Agerpres.

“Cine suporta toate aceste pierderi? Poate domnul Piperea (avocatul Gheorghe Piperea — n.r.)!”, s-a intrebat retoric guvernatorul BNR.

Seful bancii centrale a prezentat o serie de calcule cu privire la conversia creditelor, din care reiese ca o conversie realizata la cursul istoric plus 30% ar insemna pierderi totale de 3,9 miliarde de le (0,5% din PIB), in cazul tuturor creditelor in franci, si de 4,2 miliarde de lei (0,6% din PIB) in cazul tuturor creditelor in franci si euro.

Mugur Isarescu a avertizat ca, in cazul conversiei creditelor la cursul istoric, trei sau patru banci din sistem ar avea nevoie de infuzii semnificative de capital, caz in care banca ar putea da statul in judecata pentru recuperarea banilor.

“Am avut o problema cu o banca mica, ce reprezenta 0,5% din sistem, Bank of Cyprus, si am constatat ce inseamna efectul de contagiune”, a explicat Isarescu.

Francul elvetian s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani. In aceeasi zi, la Bucuresti, leul a pierdut aproape 16% fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotatia din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

In context, a reaparut discutia referitoare la romanii cu credite in franci, care, potrivit autoritatilor sunt in numar de aproximativ 75.000.

Una dintre solutiile avansate este cea referitoare la conversia creditelor din valuta in moneda nationala, la un curs care nu poate depasi cu mai mult de 20% cursul din momentul contractarii creditului si fara costuri suplimentare pentru client.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2