Ce taxe vamale trebuie sa platesti pentru pachetele externe venite din China – Non UE

Reclame home 1
Reclame home 1

Este momentul potrivit pentru a afla care sunt noile taxe pe care trebuie sa le achitam in anul ce urmeaza, pentru pachetele care vin din China sau oricare alt stat NonUE (care nu face parte din Uniunea Europeana). Incepand cu 1 ianuarie 2017 exista o modificare la capitolul TVA, acesta trecand de la 20% cum este in prezent, la 19%. Sunt constient ca printre cititorii mei exista multe persoane care n-au comandat din China de frica taxelor pe care trebuie sa le plateasca atunci cand pachetul ajunge in tara, asa ca ar fi bine sa clarificam putin aceste lucruri.

Multi sunt putin derutati si nu stiu cand trebuie sa plateasca taxe vamale si mai ales cat, pentru produsele comandate, iar o buna parte dintre acestia afla despre TVA abia atunci cand pachetele ajung deja in Romania. De aceea, va recomand sa faceti un mic calcul inainte sa comandati, pentru a vedea daca este sau nu avantajos sa cumparati din China, astfel incat sa nu aveti parte de surprize neplacute.

Din experienta pe care o am pot spune ca de cele mai multe ori este mai avantajos sa cumparam din China, chiar daca uneori diferentele de pret dintre China si Romania nu sunt foarte mari. In momentul de fata nu exista un algoritm special pentru calcularea taxelor vamale, insa TVA-ul poate fi aflat destul de rapid, printr-un simplu calcul matematic.

De asemenea, este bine de precizat faptul ca TVA-ul il platim de fiecare data cand cumparam ceva, chiar si din Romania, insa aici este inclus deja in pret. Am mentionat acest lucru, deoarece multi au impresia ca acesta este platit doar pentru produsele care vin din China sau alta tara NonUE. Atunci cand un pachet ajunge dintr-o tara care nu este din Uniunea Europeana, trebuie sa platim TVA-ul corespunzator.

Taxe vamale import China pentru persoanele fizice

Daca ati comandat sau vrei sa cumparati ceva de pe un site precum GearBest sau Aliexpress, pentru un produs cu pret 100$, incepand cu 2017 veti plati TVA 19% din valoarea acestuia. Asta inseamna ca veti avea de platit 19$ in plus fata de pretul platit pentru produsul respectiv. Pana acum, valoarea TVA-ului era de 20%, incepand cu 2017 acesta scade cu 1%. Destul de putin am putea spune, insa daca alegeti sa cumparati un produs mai scump, aceasta diferenta va fi sesizabila. Aceste taxe sunt aceleasi, indiferent de magazinul de la care ati achizitionat produsul. Eu am dat exemplu cele 2 magazine, pentru ca de pe site-urile lor obisnuiesc sa cumpar cel mai des.

Cumparaturi din China fara TVA sau taxe vamale

Daca vreti sa cumparati din China, dar nu vreti sa platiti taxe vamale sau TVA, aveti la dispozitie doar 2 variante, de fapt singurele. Fie alegeti un produs pana in 10 euro, fie alegeti magazine cu depozite in Europa (de exemplu acesta). Produsele care sunt livrate din Europa sunt scutite de taxe vamale si TVA, la fel ca si cele care nu depasesc 10 euro.

In momentul de fata nu mai exista nici o alta varianta pentru a „scapa” de taxele vamale sau de TVA. Eu personal am ales mereu sa cumpar produse din acest depozit, in felul acesta am scapat de fiecare data de TVA sau taxe vamale, indiferent de valoarea produselor achizitionate. In plus, transportul ramane gratuit iar produsele vin direct acasa, sau la posta de care apartineti.

Calculator taxe vamale si TVA

Daca nu m-am facut suficient de clar pana acum, va propun sa vedem impreuna cum se calculeaza TVA-ul si cand anume trebuie sa platiti taxe vamale pentru un produs comandat din China. TVA-ul se calculeaza in felul urmator: Pretul produsului x 19 % (aceasta fiind valoarea TVA-ului in Romania din 2017) / totul impartit la 100 = suma care trebuie datorata statului roman. Taxele vamale sunt calculate de catre vames, atunci cand pachetul ajunge in vama. Ca fapt informativ, taxele vamale nu vor depasi niciodata 5%, acesta fiind procentul maxim care poate fi adaugat. Trebuie mentionat faptul ca taxe vamale sunt adaugate doar pentru comenzile a calor valoare depaseste 150$, pana in aceasta suma veti plati doar TVA, iar pana in 10$ nu veti plati absolut nimic.

madalinliviu.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

10 Comments

 1. Ciomu

  Dar pe prostul asta de unde l-ati cules? Confunda euro cu USD, apoi degeaba au depozit in UE, daca e in zona libera. N-a auzit nici de eticheta galbena. Daca depozitul e pe teritoriul unui stat UE, coletul va fi taxat in acea tara, sau in Ro, dupa ce a trecut de vama. Sa nu mai zic de eventualul comision vamal, mult mai mare ca la noi, autorul n-a auzit nici de asta. Daca vine cu DHL, ia vedeti ce comision au ei, daca nu aveti cod EORI. Nu zic de garantie, ca daca esti nevoit sa trimiti produsul inapoi in China, poate costa de cateva ori valoarea produsului.
  Fiti si voi putin mai atenti si nu preluati aiurea tot ce scriu copiii tampiti pe net.

  Reply
 2. jkhadflkjd

  Pretul produsului x 19 % / 100 inseamna pretul produsului x 19/100/100. Scoate acel „%” sau nu mai pune „/100”

  Reply
 3. Alex

  Daca nu v-ati prins inca, tipul primeste commision din orice cumparati daca dati click pe link-ul lui.

  Reply
 4. Iulian

  Salut!
  Am platit prin OP o cantitate de 400 prosoape catre o firma din China. Din pacate, nu le pot aduce pe persoana fizica pentru ca nu vor trece de vama. Ce variante am sa le aduc in tara pe persoana fizica? Mentiuni: achizitia a fost facuta prin ING persoana fizica in 2016.
  Multumesc mult!

  Reply
 5. eRadical

  Dezinformare crasă cu fraza „taxele vamale nu vor depasi niciodata 5%”.
  Tocmai am primit un colet și a fost încadrat la 14%… lucru care face fraza de mai sus complet greșită.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole