Ce trebuie sa stii daca ajungi la Chisinau: Cat costa produsele de baza in Moldova

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

fructeDintotdeauna a existat problema preturilor prea mari si salariilor foarte mici, si nu degeaba. O multime de oameni se plang din cauza veniturilor lunare si a posibilitatilor limitate de a-si putea satisfice necesitatile, iar acest lucru devine tot mai deranjant. Din acest motiv oamenii cauta surse de unde ar putea procura produse si bunuri la un pret mai redus.

In urma cu putin timp, Republica Moldova s-a confruntat cu o problema economica care a adus consecinte grave tarii. Este vorba despre un esec al Bancii Nationale de Economii care a provocat devalorizarea valutei natinoale, leul moldovenesc, dar si cresterea considerabila a preturilor tuturor produselor.

Diferenta de pret la produsele de baza din Romania si Republica Moldova, in conditiile in care Banca Nationala egalizeaza astazi un RON cu 4.36 lei moldovenesti (MDL), este semnificativa. Chiar daca calitatea este aceeasi, pana si cele mai cautate si utilizate produse au preturi diferite.

Legume si fructe

Intr-un hypermarket din Chisinau, pretul pentru 1,5 kg de cartofi albi este de 17 lei si 50 de bani (MDL), echivalent cu 4 RON, in Baia Mare procuram aceeasi cantitate de cartofi cu 1,93 RON. Un kg de ceapa in Baia Mare costa 1,69 RON, in Chisinau 1.06 RON. Si la fructe diferenta de pret se simte, intr-un hypermarket din Baia Mare 1 kg de portocale poate fi procurat cu 3,69 RON, la Chisinau aceeasi produs costa 5,73 RON.

Lactate

Daca in Baia Mare pretul fructelor si al legumelor in mare parte sunt mai mici ca la Chisinau, nu putem spune acelasi lucru si despre produsele lactate. Pretul unui pachet cu lapte la Chisinau fiind in medie de 2,29 RON, in Baia Mare insa, pretul este aproape dublu, acesta fiind de 4,28 RON. Un pachet cu unt in Chisinau poate fi procurat cu 3,89 RON, aici pretul fiind de 6,09 RON.

Carne

La Chisinau preparatele din carne sunt mai scumpe decat cele din Baia Mare. Daca veti cumpara salam din Chisinau, pretul va fi dublu decat cel din Romania. Un kg de salam semiafumat peste Prut costa 39 RON, iar in Baia Mare 15,89 RON.

Conform rezultatelor putem spune ca baimarenii au posibilitatea sa cumpere produse mai ieftine, insa in acest studiu nu am luat in considerare calitatea tuturor produselor. Un  lucru este cert, chiar daca Republica Moldova nu face parte din Uniunea Europeana preturile produselor sunt exagerat de mari in comparatie cu salariile mult mai mici decat cele din Romania.

Cei din Chisinau insa, sunt avantajati la dulciuri si petrol, fabrica „Bucuria” are grija sa ofere calitate inalta la dulciuri si pret acceptabil. Iar cel mai scump combustibil costa 4,12 RON pentru benzina super – 98. Asa ca, daca mergeti in Republica Moldova, pe langa vizitarea locurilor frumoase, nu ezitati sa va aprovizionati cu cat mai multe dulciuri si sa va faceti plinul.

Irina ROGOJINA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *