Ce trebuie sa stii despre alegerile prezidentiale

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Alegerile pentru Presedintele Romaniei se vor desfasoara in data de 10 noiembrie 2019. In cazul in care niciunul dintre candidati nu intruneste majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, se organizeaza al doilea tur de scrutin, in data de 24 noiembrie 2019, informeaza Institutia Prefectului – Judetul Maramures.

Procesul electoral incepe duminica, 10 noiembrie, la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00. Prin exceptie, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12.00 si se incheie la ora locala 21.00, iar in ziua de sambata, procesul incepe la ora locala 7.00 si se incheie la ora locala 21.00 (art. 44 din Legea 370/2004). Alegatorii care la ora 21.00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot isi pot sa exercita dreptul de vot pana cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Campania electorala

Campania electorala pentru alegerea Presedintelui Romaniei a inceput astazi, 12 octombrie si se va termina in data de 9 noiembrie a.c., ora 7.00. In situatia organizarii turului II de scrutin, campania electorala incepe la data de 15 noiembrie a.c., si se incheie la data de 23 noiembrie a.c., la ora 7.00. In campania electorala candidatii si, dupa caz, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care i-au propus, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin mass-media. Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare. Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. Legislatia in vigoare prevede ca in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic si, in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani care voteaza in strainatate sau de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania.

Exercitarea dreptului la vot

Isi pot exercita dreptul la vot cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Alegatorul cu drept de vot isi exercita optiunea electorala astfel: la una dintre urmatoarele sectii de votare: in cazul in care se afla in unitatea administrativ-teritoriala unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are domiciliul ori resedinta, conform legii; in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia; in cazul in care indeplineste functia de membru al biroului electoral al sectiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al sectiei de votare ori asigura mentinerea ordinii, voteaza la sectia de votare unde isi desfasoara activitatea; in cazul in care are mobilitate redusa poate vota la orice sectie de votare care ii asigura accesul la vot; in cazul in care se afla in strainatate, poate vota la orice sectie de votare organizata in strainatate. Cetatenii romani care locuiesc in strainatate si detine documente de sedere valabile din partea statului respectiv au posibilitatea de a vota prin corespondenta, daca s-au inregistrat online in acest sens si au solicitat transmiterea prin posta a documentelor de vot la adresa sa de corespondenta. Acesti cetateni sunt radiati pentru tururile de scrutin din lista electorala permanenta din Romania si inscrisi in lista electorala permanenta pentru votul prin corespondenta.

Votul cu urna speciala

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii, stampila cu mentiunea „VOTAT”, buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea (art. 45 alin. (1) din Legea 370/2004). Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate in spitale pot fi depuse, cel mai tarziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean. (art. 45 alin. (5) din L 370/2004).

Procedura de exercitare a dreptului de vot de catre persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale este stabilita prin decizie a Biroului Electoral Central (art. 45 alin. (3) din L 370/2004).

Masuri pentru desfasurarea procesului electoral

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia se intind si in afara localului de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 m.

In afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii, de candidatii, persoanele acreditate, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si membrii birourilor electorale ierarhic superioare si de personalul tehnic desemnat sa asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice si de comunicatii utilizate in procesul electoral, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare. Pentru mentinerea ordinii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar si de prefect, impreuna cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne.

Nerespectarea legislatiei in vigoare pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata cu modificarile si completarile ulterioare constituie stabilirea si aplicarea de catre organele abilitate de: contraventii sau infractiuni electorale prevazute de codul penal (impiedicarea exercitarii drepturilor electorale; coruperea alegatorilor, frauda la vot, violarea confidentialitatii votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor si evidentelor electorale, sanctionarea tentativei).

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *