Ce trebuie să știi despre amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza, construită în patru ani

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Apele Române Someș-Tisa a publicat pe pagina de Facebook mai multe informații despre amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza, care asigură alimentărea cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități.

Printre altele, se precizează că barajul a fost construit în patru ani, între 1960 și 1964.

”Aceasta este situată pe râul Firiza, în nordul municipiului Baia Mare, județul Maramureș. Lucrarea a fost proiectată între anii 1958-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964.

Acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punct de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională.

Folosinţa de bază a acestui obiectiv este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de către operatorul de apă. De asemenea, o folosinţă esențială a acumulării este producerea energiei electrice, prin două centrale hidroelectrice, UHE I Strâmtori şi UHE II Nod de presiune. Nu în ultimul rând, Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza asigură protecţia împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval.

Dintre construcţiile anexă ale barajului, amintim descărcătorul de ape mari de suprafaţă, golirea de fund şi priza de rezervă.

La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată cu un al doilea baraj, Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având 15 metri înălţime, realizat şi pus în funcţiune în anul 1965. Acumularea realizată de barajul Berdu are un volum de cca 200.000 metri cubi şi are folosinţă principală alimentarea cu apă.

Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza este exploatată în siguranță de peste 55 de ani de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

Dacă ajungeți în zona acestui important obiectiv hidrotehnic, bucurați-vă de peisajele minunate oferite de natură în mod responsabil!”, arată cei de la Apele Române Someș-Tisa.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *