Cea mai mare densitate de deseuri de plastic din lume, descoperita pe o insula nelocuita din Pacific 

Circa 38 de milioane de bucati de deseuri din plastic au fost descoperite pe o insula mica, indepartata si nelocuita din Pacificul de Sud, informeaza marti DPA citand o declaratie recenta a unui om de stiinta din Australia care a subliniat criza poluarii cu materiale plastice la nivel mondial, informeaza AGERPRES.

Jennifer Lavers, cercetatoare in cadrul Universitatii din Tasmania, a declarat ca plajele de pe atolul Henderson — inclus in lista patrimoniului mondial UNESCO — ce face parte din grupul Insulelor Pitcairn, are cele mai ridicate niveluri de deseuri de plastic din lume.

Insula contine o cifra estimata la 37,7 milioane de obiecte din plastic, deseurile totalizand 17,6 tone, conform studiului publicat marti in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

”Asta am gasit: plajele acoperite cu plastic. Am vizitat multe insule indepartate din lume, iar acesta este cea mai afectata pe care am vazut-o personal. Ar trebui sa fie un semnal de alarma”, a declarat Lavers pentru sursa citata.

Majoritatea deseurilor sunt obiecte de zi cu zi din gospodarie, precum aparate de ras din plastic, brichete, periute de dinti si capace de sticle.

Insula de 9 kilometri pe 5 kilometri este un teritoriu britanic de peste mari si este localizata intre America de Sud si Noua Zeelanda. Ecosistemele sale sunt relativ neafectate de contactul uman.

In 2015, Lavers a petrecut trei luni pe atolul Henderson si a colectat peste 53.000 de bucati de deseuri. Potrivit acesteia, pe plaje se afla 671,6 obiecte din materiale plastice pe metru patrat, doua treimi fiind ingropate la mai putin de 10 centimetri in nisip.

Lavers a declarat ca a fost nevoie de o echipa de cinci membri pentru a supraveghea timp de sase ore o zona de zece metri de pe plaja, 260 de noi obiecte fiind aduse la tarm in acea zona.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1