Cea mai rapida furnica din lume traieste in Sahara

home camp2
home camp2
home camp2

Furnica argintie de Sahara a obtinut titlul de furnica cea mai rapida din lume, ea reusind sa atinga o viteza de 0,855 m/s, potrivit unui studiu, relateaza AFP.

“Calculand vitezele maxime ale insectelor”, Harald Wolf si Sarah Pfeffer, cercetatori ai Universitatii din Ulm, Germania, “au fost impresionati de faptul ca furnicile argintii de Sahara au atins viteza incredibila de 0,855 m/s, de 108 ori lungimea lor corporala pe secunda”, se arata intr-un comunicat al Company of Biologists, o asociatie stiintifica care a analizat aceste rezultate.

Aceste furnici, Cataglyphis bombycinas, erau deja celebre pentru capacitatea lor de a strabate dunele in cautarea hranei chiar si atunci cand temperatura nisipului atingea 60 de grade Celsius, precizeaza Agerpres.

Pentru a afla mai multe, cei doi cercetatori au mers sa le filmeze in plina actiune in desertul tunisian in 2015.

Pe langa stabilirea acestei viteze record, cercetatorii au descoperit ca furnicile erau mai rapide atunci cand temperaturile erau foarte ridicate. La temperaturi scazute, la 10 grade Celsius, in laborator, performanta lor a scazut (0,057 m/s).

In plus, picioarelor lor sunt cu 20% mai scurte decat cele ale verisoarelor lor din mlastinile sarate tunisiene, Cataglyphis fortis, potrivit studiului publicat de Journal of Experimental Biology. Totul tine de tehnica: desi au aceste picioare scurte (4,3/6,8 mm), ele sunt capabile sa le agite la viteze incredibile, pana la 47 de pasi pe secunda. In plus, daca este necesar, aceste furnici merg “in galop”, propulsand simultan cele sase picioare in aer, odihnindu-le doar 7 milisecunde. Toate intr-o miscare perfect sincronizata.

Aceasta tehnica le “permite sa nu se afunde prea adanc in nisipul moale”, a afirmat Harald Wolf.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *