Cea mai rara specie de urangutan, impinsa spre disparitie de construirea unui baraj in Sumatra

PNL

Cea mai rara specie de urangutan ar putea fi impinsa spre disparitie dupa ce o instanta indoneziana a aprobat construirea unui baraj in insula Sumatra, au indicat activistii pentru mediu, citati de BBC, informeaza AGERPRES.

Barajul, cu un cost de constructie evaluat la 1,5 miliarde de dolari, va fi amplasat in padurea Batang Toru din provincia Sumatra de Nord.

In regiune traiesc insa urangutanii Tapanuli, care au fost identificati ca specie distincta abia in 2017. Doar 800 dintre acestia traiesc in prezent salbaticie si toti in acest ecosistem.

Barajul hidroenergetic, programat sa fie finalizat in 2022, va fi construit chiar in inima padurii tropicale Batang Toru, care gazduieste, de asemenea, alte specii rare precum Hylobates agilis (o specie de gibon) si Panthera tigris sumatrae (tigrul de Sumatra).

Constructia va furniza energie electrica provinciei Sumatra de Nord si va fi operat de compania indoneziana PT North Sumatra Hydro Energy.

Potrivit ziarului Jakarta Post, barajul va fi construit de firma chineza de stat Sinohydro, iar Banca Chinei va fi una dintre cele cateva banci internationale care finanteaza proiectul.

Grupul pentru protectia mediul inconjurator, Forumul Indonezian pentru Mediu (Walhi) a intentat la inceputul acestui an un proces impotriva administratiei din Sumatra de Nord, contestand decizia sa de a lumina verde proiectului.

Cu toate acestea, Curtea Administrativa din Medan, capitala Sumatrei de Nord, a respins acum procesul, deschizand calea pentru construirea barajului. Potrivit judecatorilor, o propunere care detalia impactul proiectului asupra mediului a fost gasita a fi in concordanta cu reglementarile existente.

Walhi a declarat ca va ataca aceasta decizie.

Profesorul Serge Wich, un specialist in conservarea primatelor de la Universitatea John Moores din Liverpool, care fusese chemat de instanta sa evalueze impactul pe care proiectul il va avea asupra urangutanilor, s-a declarat “dezamagit” de decizia instantei.

Specialistul a declarat ca evaluarea de mediu din spatele proiectului contine “cu siguranta greseli” si ca a fost “uimit” ca acesta a fost lasat sa continue.

Profesorul Wich, unul dintre oamenii de stiinta care a confirmat existenta speciei Tapanuli in 2017, a declarat ca barajul va separa populatia de urangutani deja mica, grupata in prezent in trei zone din padurea Batang Toru.

“Ei construiesc barajul de fapt unde densitatea acestei specii este cea mai mare, deci, prin urmare, este cea mai proasta zona unde poate fi construit”, a indicat el.

Una dintre cele trei zone in care traiesc urangutanii Tapanuli nu va fi afectata de constructia barajului, insa, potrivit lui Wich, “este foarte riscant” ca aceasta sa ramana singura zona unde vor continua sa traiasca aceste primate.

“Vor fi in numar foarte mic, insuficient pentru o populatie viabila. Exista multe alte locuri in Indonezia unde s-ar putea construi barajul … nu este clar de ce trebuie construit aici. Constructia sa va impinge clar urangutanii spre disparitie”, a precizat el.

Walhi, grupul de activisti pentru mediu, a solicitat Bancii Chinei sa nu mai finanteze proiectul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2