Ceasul inteligent Apple Watch, performanta de varf in miniaturizare PC

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Apple WatchCeasul a fost dintotdeauna pentru barbati un accesoriu de lifestyle, asa cum bijuteriile sunt pentru femei un accesoriu menit sa atraga privirile. Purtat la mana, noul Apple Watch atrage privirea, prin unicitatea designului, forma si culoare. Aceasta deoarece, pe cat este de complex ca functii si aplicatii, Apple Watch creaza impresia unui accesoriu de moda. Pentru moment, creatia celor de la Apple ramane cel mai avangardist device din domeniu, scrie Agerpres.

Am testat Apple Watch sport, exemplu de ceea ce inseamna miniaturizare PC, utilitate, eficienta, estetica si entertainement, puse la un loc, intr-o carcasa din aluminiu mat argintiu, cu un ecran de 42 de milimetri, totul ambalat impecabil, sub mentiunea de securitizare de marca ‘Designed by Apple in California’.

Gadgetul are insa o particularitate care ii restrictioneaza utilizarea in orice conditii. Nu poate fi folosit decat impreuna cu un iPhone, tot de la Apple, printr-o functie de Pairing, adica de sincronizare cu smartphone-ul personal.

Apple Watch varianta sport pe care am testat-o este cea mai de jos din gama, cu un design in linii drepte, comod la purtat si foarte usor, caracteristica data de materialele din care este facut — aluminiu si cureaua din latex flexibil, care se muleaza perfect pe incheietura mainii.

Pe langa facilitatea normala pentru un ceas — indicarea orei exacte — Apple Watch este un device cu un cumul de functii software si de aplicatii inteligente care il fac un gadget ultra complex. Cu toate acestea nu poate inlocui iPhone-ul, cel mult poate fi complementar cu acesta, nu are facilitatile unui laptop, in pofida meniului complex. Ecranul este mic si nu are tastatura.

In schimb, pot fi citite stirile pe ceas si poti intra pe Twitter, dar nu este recomandat sa petreci mai multe ore interactionand cu Apple Watch, pentru ca nu este un PC, chiar daca asa pare, prin multitudinea de aplicatii. Lucrul cu ceasul inteligent poate deveni obositor, prin dimensiunea redusa a ecranului.

Pasii de pornire a ceasului sunt foarte simpli. Gadgetul are doar doua butoane laterale, dintre care unul este de forma cheitei unui ceas clasic, dar care are dublu rol, de scroll al comenzilor pe ecran si de transmitere a comenzilor prin apasare, ca facilitate de buton.

Pe iPhone trebuie sa fie instalata cea mai noua aplicatie iOS, dupa care trebuie deschisa aplicatia Apple Watch care va aparea pe ecranul telefonului mobil sub forma de icon.

Ecranul afiseaza 18 optiuni de limbi straine in care poate fi setat, inclusiv pe specific de zone, de exemplu franceza si franceza (Canada), engleza si engleza (UK), engleza (Australia) sau portugheza si portugheza (Brazilia). Cheita-buton de forma rotunda, care la ceasul obisnuit ar misca limbile, aici are rolul de scroll al meniului de alegere a limbii straine. Functia de scroll a coroanei poate parea inutila, atata timp cat exista si functia de touch screen care face acelasi lucru. Totusi, cheita indeplineste multe alte functii, cu cat se avanseaza in meniul display-ului.

Dupa selectarea limbii dorite apare ecranul care cere activarea comenzii Start Pairing, adica de sincronizare (imperechere) cu iPhone-ul personal.

Prin atingerea ecranului in zona pe care este scrisa comanda Start Pairing, intreaga imagine aluneca lateral si apare o sfera de culoare albastra alcatuita din mii de particule, care se descompun si se recompun, pulsand intr-o miscare brauniana ce duce cu gandul la un glob pamantesc in devenire, in timp ce telefonul ‘gandeste’.

Sincronizarea Apple Watch cu iPhone-ul dureaza cateva zeci de secunde, timp in care cele doua aparate fac schimb de date. Odata procesul incheiat, pe ecranul ceasului esti anuntat ca s-a incheiat ‘imperecherea’.

Pe display-ul ceasului apar 20 de iconuri de forma rotunda dispuse concentric, cu dimensiuni descrescatoare de la mare la mic si foarte mic, pentru a putea fi vizualizate in totalitate. Iconurile pot varia ca numar in functie de aplicatiile existente pe iPhone. Dragate cu degetul pe ecran, grupul de iconuri se plimba, aducand spre centrul ecranului aplicatiile pe care vrem sa le folosim, iar cele neutilizate aluneca retragandu-se spre marginea cadranului. Pentru persoanele cu degete groase sistemul poate parea incomod, tinand cont de dimensiunea mica a display-ului, insa focalizarea este atat de precisa, incat este greu sa gresesti si sa activezi alt icon in locul celui dorit. Prin rotirea coroanei se poate face zoom pe aplicatia dorita.

Intre facilitatile meniului Apple Watch am testat Notification, prin care ceasul va prelua mesajele SMS de pe telefon, pe care le va semnala printr-un impuls usor care se va simti in brat. Simpla ridicare a bratului face ca notificarile sa poata fi deschise si citite pe ecranul iPhonului. Prin alunecarea degetului la stanga sau dreapta pe ecran, in modul Glances poate fi citita agenda de evenimente zilnice programate anterior.

Atingerea iconului Activity, prefigurat in meniul de aplicatii cu o silueta umana in miscare, faciliteaza monitorizarea in timp real a vitezei de alergare, a pulsului, iar exercitiile de miscare ce au fost facute pot fi arhivate ca activitati sportive zilnice. Aceasta facilitate confera caracteristica aparte a modelui Sport de la Apple Watch.

Ceasul nu poate fi pacalit, simuland alergarea. Trebuie sa te deplasezi cu adevarat, pentru ca facilitatea de contor al vitezei si distantei, controlata prin GPS, sa se activeze. Totusi, device-ul arata ritmul pulsului in starea de repaos.

Pe partea opusa cadranului sunt dispusi senzori cu led care se aprind in culoarea verde fosfor, in timp de monitorizeaza evolutia functiilor biologice la efort in modul Activity.

Tot aici este si sistemul de incarcare a bateriei, care pare sa fie o problema, pentru ca durata de incarcare este foarte lunga. Pastila circulara de incarcare magnetica atasata pe spatele gadget-ului preia curentul din computer, printr-un slot USB si il transmite bateriei, dar se pare ca tehnologia nu este foarte eficienta. In schimb, bateria are o autonomie acceptabila, chiar in conditii de utilizare relativ intensa a ceasului, de pana la o zi.

Din aplicatia dedicata, care este marcata prin simbolul unui receptor de aparat telefonic clasic, pot fi efectuate apeluri telefonice. Un avantaj il reprezinta eliminarea confuziei la tonurile de apel cu alte telefoane, deoarece Apple Watch trimite o vibratie scurta in brat, la momentul primirii unui apel sau a unui mesaj pe iPhone.

Un alt avantaj este ca printr-o apasare a butonului lateral (coroana) al ceasului poate fi selectat numele persoanei ce ar urma sa fie apelata sau caruia ar urma sa-i fie trimis un mesaj sau un emoticon cu o inima care bate, iar comanda este transmisa automat in iPhone.

Ceasul are si functie de speaker, dar aceasta este foarte sonora si face incomoda utilizarea ei in locuri unde trebuie pastrata linistea, sau in autobuz ori metrou, insa se presupune ca cine are un Apple Watch in Romania nu circula cu autobuzul, ceasul fiind, cel putin pentru moment, un gadget elitist. Insa producatorul s-a gandit la toate si aceasta facilitate poate fi dezactivata.

Apple Watch are si o aplicatie financiara de plati la comercianti, care confera posibilitatea efectuarii de plati electronice contactless, prin apropierea ecranului de terminalul acceptator.

Ecranul ceasului poate fi personalizat prin atingerea display-ului si alegerea temei si a culorii dorite.

Daca nu dorim sa mai folosim Apple Watch, si daca vrem sa ne protejam datele personale din iPhone, ceasul are optiunea de resetare si ‘stergere a datelor’, definitiv, in trei cicluri erase.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole