UPDATE – CEDO: Baia Mare apare intr-un caz privind conditiile de detentie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

UPDATE: Referitor la aceasta situatie, directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia Chis, a declarat, pentru ZiarMM, ca „detinutul reclama conditiile din arestul Politiei”, asa cum apare si pe site-ul penitenciare.info, acesta fiind motivul pentru care Baia Mare este amintita de CEDO.

Conditiile de detentie din sistemul penitenciar din Romania sunt contrare Conventiei Europene a Drepturilor Omului si releva o disfunctionalitate structurala care necesita adoptarea de masuri generale de catre stat, a decis marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in cazul ”Rezmives si altii impotriva Romaniei”, informeaza AGERPRES.

Prin aceasta decizie-pilot, CEDO a stabilit ca a fost incalcat Articolul 3 al Conventiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante, in acest caz care vizeaza conditiile de detentie din inchisorile romanesti, precum si din arestul politiei.

Patru cetateni romani — Daniel Arpad Rezmives, Marius Mavroian, Laviniu Mosmonea si Iosif Gazsi — au sesizat CEDO in legatura cu conditiile din inchisori. Ei s-au plans, printre altele, de suprapopularea celulelor, insuficienta instalatiilor sanitare si lipsa igienei, calitatea proasta a hranei, vechimea materialelor primite, precum si prezenta sobolanilor si a insectelor in celule, se arata intr-un comunicat de presa al CEDO.

Rezmives, Mosmonea si Gazsi sunt in prezent inchisi in penitenciarele din Timisoara, Pelendava si Baia Mare, in timp ce Mavroian a fost inchis in penitenciarul din Focsani, de unde a fost eliberat la 13 ianuarie 2015.

Statul roman trebuie sa le plateasca daune morale lui Rezmives si Gazsi de cate 3.000 de euro, iar lui Mavroian si Mosmonea — cate 5.000 de euro. De asemenea, Mosmonea trebuie sa primeasca 1.850 de euro reprezentand taxe si cheltuieli.

In conformitate cu Articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane sau degradante, CEDO a stabilit in special ca aceste conditii de detentie ale reclamantilor, data fiind de asemenea durata incarcerarii lor, i-au supus unor suferinte de o intensitate care depaseste nivelul inevitabil de suferinta inerent detentiei.

CEDO a decis sa aplice procedura de decizie-pilot, sustinand ca situatia reclamantilor releva o problema generala care isi are originea in disfunctionalitatea structurala a sistemul carceral din Romania.

CEDO afirma ca statul roman trebuie sa adopte masuri pentru diminuarea suprapopularii si pentru imbunatatirea conditiile materiale din detentie, precum si cai de recurs (un recurs preventiv si un recurs compensatoriu specific).

Curtea a decis sa amane examinarea unor plangeri similare care nu au fost comunicate si sa continue examinarea unor plangeri deja comunicate guvernului roman, care trebuie sa furnizeze, in cooperare cu Comitetul de Ministri, in urmatoarele sase luni pana cand decizia va deveni definitiva un calendar precis pentru adoptarea de masuri generale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2