CEDO: Blocarea YouTube in Turcia intre 2008 si 2010 a incalcat libertatea de exprimare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

youtube-logo-oblique-650pxBlocarea de catre justitia turca a accesului la YouTube intre 2008 si 2010 a constituit o incalcare a libertatii de exprimare, a decis marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, transmite Agerpres.

Sesizata de trei utilizatori ai site-ului de partajare de fisiere video, CEDO a declarat ca blocarea acestuia „le-a afectat acestora dreptul de a primi si de a comunica informatii si idei”, transmite France Presse.

Pe baza unei legi referitoare la publicatii si infractiuni pe internet, un tribunal din Ankara a ordonat blocarea accesului la YouTube, pe motiv ca acest site contine multe videoclipuri scandaloase, din punctul de vedere al legislatiei, pentru memoria lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

Site-ul YouTube a fost blocat din 05 mai 2008 pana in 30 octombrie 2010, cand parchetul a ordonat ridicarea interdictiei la cererea societatii care detine drepturile de autor pentru aceste videoclipuri.

Trei utilizatori ai site-ului — profesori care predau dreptul la universitatile din Izmir, Istanbul si Ankara — au cerut in fata instantelor turce ridicarea masurii, in calitatea lor de utilizatori. Ei au argumentat ca „dreptul lor la libertatea de a primi sau de a comunica informatii si idei” a fost afectat de aceasta interdictie care, totodata, a avut repercusiuni asupra activitatii lor profesionale, existand un interes public de a avea acces la YouTube.

Instantele turce le-au respins cererea, subliniind ca masura este conforma cu legislatia turca, iar ei nu au calitatea de a contesta aceste decizii.

CEDO a mentionat ca profesorii „au folosit in mod activ YouTube in scopuri profesionale”, inclusiv prin descarcarea sau accesarea de clipuri utilizate in activitatea lor stiintifica.

Curtea de la Strasbourg a estimat, de asemenea, ca YouTube este o platforma care „permite aparitia unui jurnalism cetatenesc ce permite publicarea de informatii ignorate de mass-media traditionale”.

In consecinta, reclamantii „pot pretinde in mod legitim ca au fost afectati de masura de blocare, chiar daca nu au fost direct vizati de aceasta”, au conchis judecatorii de la Strasbourg.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2