CEDO condamna Germania pentru ca a actionat in justitie ziarul Bild

home camp2
home camp2
home camp2

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Germania pentru ca a actionat in justitie cotidianul Bild, dupa ce acesta a pus sub semnul intrebarii circumstantele numirii fostului cancelar Gerhard Schroeder in fruntea unui consortiu germano-rus in domeniul gazelor, in 2005, relateaza AFP citata de Agerpres.

Curtea de la Strasbourg a estimat ca ziarul nu a incalcat limitele libertatii sale jurnalistice si a condamnat prin urmare Germania pentru incalcarea libertatii de exprimare, prin faptul ca a acuzat Bild de defaimare.

Gerhard Schroeder, cancelar intre 1998 si 2005, a pierdut alegerile anticipate pe care le-a provocat el insusi in 2005, iar la scurt timp a fost numit in fruntea consortiului de gaze germano-rus NEGP, operatorul Nord Stream, gazoductul care leaga Rusia de Europa via Marea Baltica.

Actiunea impotriva Bild a fost initiata dupa ce cotidianul l-a citat pe un responsabil al formatiunii liberale germane FDP, Carl Ludwig Thiele, care s-a intrebat public daca Schroeder nu a provocat in mod deliberat alegeri anticipate, pentru ca viza postul lucrativ din fruntea NEGP.

Schroeder a obtinut interzicerea de catre justitia germana a republicarii fragmentului din articolului din Bild in care erau redate afirmatiile lui Thiele.

Or, potrivit CEDO, ‘a fost vorba de chestiuni de interes general’, iar fostul cancelar ar fi trebuit sa ‘dea dovada de mai multa toleranta decat o persoana particulara’.

Justitia germana nu a reusit sa demonstreze ca ‘a existat o necesitate sociala imperioasa de a plasa protejarea reputatiei fostului cancelar federal deasupra dreptului presei la libertatea de exprimare’, a conchis instanta.

Cele doua parti dispun de trei luni pentru a cere o eventuala reexaminare a cazului de catre instanta suprema a CEDO, Marea Camera.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *