septembrie 20, 2021

Cel mai inalt bloc turn din lemn prinde contur in Norvegia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cu o inaltime de 84,5 metri, Norvegia este pe cale sa devina tara cu cea mai inalta cladire locuibila realizata din lemn, un material cautat pentru amprenta scazuta asupra climei si… rezistenta la foc, relateaza miercuri AFP, informeaza AGERPRES.

Situat in apropierea lacului Mjosa, care ii inspira numele, la o suta de kilometri nord de Oslo, Turnul Mjosa (Mjostarnet), caruia in aceasta saptamana i-a fost atasata ultima grinda, numara in total 18 etaje.

Alegerea materialului permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) in comparatie cu o cladire construita din beton, potrivit dezvoltatorilor.

“Constructia in lemn ne ajuta sa respiram intr-o lume mai buna”, sustine intr-un comunicat omul de afaceri Arthur Buchardt, care a declarat ca a fost inspirat in acest proiect de Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.

”Turnul va produce aceeasi cantitate de energie pe care o consuma. Acest lucru va putea fi realizat prin intermediul energiei termice solare, a panourilor solare si a pompelor de caldura directionate atat prin pamant cat si prin apa. Intregul proiect va demonstra ‘schimbarea ecologica’ pusa in practica”, a explicat Buchardt intr-o declaratie publicata pe site-ul visitnorway.com.

Pentru a dezarma orice temeri, contractantii principali asigura ca aceasta cladire este proiectata sa reziste la incendiu.

La inaugurarea programata in martie 2019, turnul va eclipsa cladirea Treet (“arbore” in norvegiana), o cladire de 49 de metri situata in Norvegia, in Bergen (vest), detinatoarea recordului actual, noteaza AFP.

Cu apartamente, piscina interioara, hotel, spatii de birouri, restaurant si spatii comune, noua cladire era prevazuta sa aiba initial o inaltimea de 81 de metri, insa in cele din urma a castigat cativa metri in plus dupa instalarea unei pergole in zona superioara.

De altfel, aceasta adaugire va permite depasirea unei alte cladiri aflata in constructie, Turnul HoHo din Viena care va avea o inaltime de 84 de metri. Spre deosebire de cladirea norvegiana realizata in intregime din lemn, cladirea austriaca are o structura hibrida, continand lemn (76%) si alte materiale.

Potrivit CTBUH, un ONG specializat in design urban durabil, au fost avansate si alte proiecte mai ambitioase, precum Turnul Baobab din Paris (120 de metri), care nu a fost adoptat in cele din urma de primarie – si Abebe Court Tower din Lagos (87 de metri), aflat inca in faza de proiect.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2