Cel mai mare diamant prezentat vreodata la o licitatie, vandut cu aproape 34 de milioane de dolari

Cel mai mare diamant prezentat vreodata la o licitatie a fost vandut marti seara la Geneva cu aproape 34 de milioane de dolari, stabilind astfel un nou record mondial, au anuntat reprezentantii casei Christie’s, citati de AFP, informeaza AGERPRES.

Acest diamant de 163,41 carate, inclus in categoria “flawless” (fara defecte, n.r.) si montat intr-un colier de smaralde si diamante denumit “The Art of Grisogono”, a fost vandut cu suma de 33,8 milioane de dolari (taxe si comisioane incluse), au precizat organizatorii licitatiei.

Suma reprezinta “un nou record de pret pentru un diamant de culoarea D vandut la o licitatie”, a afirmat Rahul Kadakia, un expert al casei Christie’s specializat in bijuterii.

Cumparatorul nestematei, care a participat la licitatie prin telefon, a dorit sa isi pastreze anonimatul.

“Pana in aceasta zi, este cel mai mare diamant D din categoria flawless care a fost scos la licitatie”, a transmis casa organizatoare atunci cand a anuntat ca bijuteria va face parte din licitatia sa anuala de bijuterii pe care o organizeaza in mod traditional la Geneva in luna noiembrie, intitulata “Magnificent Jewels”.

Expertii casei Christie’s au spus ca se asteptau ca “aceasta capodopera de o frumusete incomparabila si cu o taietura rafinata” sa fie vanduta cu aproximativ 25 de milioane de dolari.

Acest diamant perfect de culoare D si de tipul 11A (pur, transparent, extrem de rar) provine dintr-o nestemata bruta de 404 carate, ce a fost descoperita in februarie 2016 in mina Lulo din Angola, ocupand locul al 27-lea in topul mondial al celor mai mari diamante albe brute ce au fost gasite vreodata.

Piatra pretioasa a fost analizata la Anvers, in Belgia, si taiata apoi la New York, unde 10 bijutieri s-au implicat in diverse etape de transformare a nestematei uriase intr-un diamant slefuit impecabil.

Echipa de bijutieri de la compania elvetiana de lux De Grisogono a creat apoi 50 de modele diferite pentru acest diamant de 163,41 de carate, inainte de a alege un colier asimetric, in care rolul de piesa centrala a revenit noului diamant.

O parte a colierului este alcatuita din 18 diamante, iar cealalta parte completeaza bucla cu doua randuri de smaralde in forma de para.

O alta bijuterie de mare valoare vanduta marti seara la Geneva a fost “Le Grand Mazarin”, un diamant roz deschis de 19,07 carate, care a facut parte in trecut din coroanele mai multor regi si imparati francezi, inclusiv din colectia lui Napoleon. Nestemata a fost vanduta cu pretul de 14,5 milioane de dolari. Potrivit expertilor de la casa Christie’s, pretul estimativ era cuprins intre sase milioane si noua milioane de dolari.

Diamantul poarta numele lui Mazarin, cardinal si diplomat italian, dar si un renumit colectionar de arta, care a fost prim-ministru in timpul domniilor regilor Louis al XIII-lea si Louis al XIV-lea. In testamentul lui, Mazarin a lasat mostenire acest diamant, alaturi de alte diamante, “Regelui Soare”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1