Cel mai mare glaciar din estul Antarcticii a inceput sa se topeasca

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

antarticaCel mai mare ghetar din estul Antarcticii, a carui disparitie ar putea genera valuri de sase metri peste nivelul marii, a inceput sa se topeasca din cauza incalzirii oceanului, au declarat luni oameni de stiinta australieni citati de AFP, transmite Agerpres.

Glaciarul Totten, de 120 de km lungime si 30 de km latime, era considerat pana acum ca aflat intr-o zona ferita de curentii calzi, astfel incat stratul de gheata era foarte stabil si fara variatii. La intoarcerea dintr-o expeditie pe suprafata lui, cercetatorii australieni au descoperit ca apa din jurul ghetarului a devenit mai calda decat de obicei si ca ghetarul risca sa se topeasca la baza.

‘Stiam deja din informatiile de pe satelit ca ghetarul pierde din grosime, dar nu stiam de ce’, a declarat pentru AFP Steve Rintoul, seful expeditiei. Temperatura in jurul ghetarului este cu 1,5 grade mai ridicata decat in alte zone explorate in timpul acestei expeditii in Antarctica desfasurate in timpul verii australe, a precizat el.

‘Faptul ca apele calde au putut ajunge pana la acest ghetar dovedeste ca estul Antarcticii este potential mai vulnerabil la impactul incalzirii globale decat credeam pana acum’, a subliniat cercetatorul. Glaciarul Totten nu se va topi de pe o zi pe alta provocand o crestere brutala a nivelului marii, dar aceasta descoperire este importanta pentru a observa mai bine impactul schimbarii temperaturii oceanului la baza lui, a explicat omul de stiinta australian.

Ritmul topirii glaciarelor in zona Antarcticii care este cea mai expusa acestui fenomen s-a triplat in cursul ultimului deceniu, potrivit unui studiu publicat luna trecuta si care a luat in calcul ultimii 21 de ani, conchide AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *