Cel mai mare papagal din lume, kakapo, specie pe cale de disparitie, amenintat de un nou pericol

Reclame home 1
Reclame home 1

O epidemie cu efecte grave asupra celui mai mare papagal din lume, kakapo, specie amenintata cu disparitia, a fost anuntata joi de oameni de stiinta din Noua Zeelanda, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Una dintre ultimele populatii de kakapo, care traieste pe Insula Codfish din sudul Noii Zeelande, este afectata de o infectie respiratorie fungica, numita aspergiloza, a indicat Departmentul pentru Conservare (DOC).

Sapte papagali au decedat, dintre care doua exemplare adulte, iar 36 au primit tratament, potrivit DOC.

Aceasta este o pierdere enorma pentru aceasta specie care numara mai putin de 150 de exemplare adulte.

”Aspergiloza are un impact devastator asupra kakapo”, a declarat joi DOC in cadrul unui comunicat.

Aceasta noua amenintare vine la scurt timp dupa ce, in urma cu cateva saptamani, specialistii au anuntat bucurosi un sezon de reproducere exceptional pentru aceasta specie de pasari nocturne incapabile sa zboare.

Multumita eforturilor sustinute timp de mai multe decenii de oamenii de stiinta, numarul exemplarelor de kakapo – circa 50 in anii ’90 – a crescut considerabil.

Programul de reproducere, monitorizat indeaproape, a contabilizat 249 de oua, oferind speranta ca circa 75 de pui vor supravietui in acest an, de doua ori mai multi in comparatie cu recordul anterior.

In prezent, insa, eforturile se concentreaza pe salvarea pasarilor infectate cu aspergiloza, afectiune care a ucis un singur kakapo inainte de anul acesta, potrivit unui medic veterinar din Auckland, James Chatterton. ”Este o amenintare fara precedent si depunem eforturi pentru a intelege de ce se intampla anul acesta”, a declarat specialistul pentru postul TVNZ.

“La ora actuala, ipoteza noastra este clima: a fost un an foarte fierbinte in sud”, a adaugat Chatterton.

Temperatura ridicata si suprapopularea cuiburilor de pe Insula Codfish ar fi putut provoca o abundenta de spori de aspergiloza.

Kakapo este cea mai greoaie specie de papagal din lume – femelele cantaresc circa 1,4 kilograme, iar masculii ajung la 2,2 kilograme.

Deoarece nu pot zbura, aceste pasari sunt vulnerabile in fata atacurilor pradatorilor, iar populatia lor a fost decimata de pisicile si hermelinele introduse de colonistii europeni in secolul al XIX-lea.

Kakapo (Strigops habroptila), o pasare nativa din Noua Zeelanda, cunoscuta sub numele de bufnita-papagal datorita aspectului sau neobisnuit care imprumuta caracteristici de la aceste doua specii, se afla pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

Perioada de reproducere a acestor pasari dureaza trei-cinci luni si are loc o data la doi-cinci ani. Femelele, care au nevoie de 5-11 ani pentru a ajunge la varsta reproducerii, se ocupa singure de cele unu pana la patru oua depuse.

Kakapo are o durata de viata de cel putin 60 de ani.

Kakapo este o specie protejata prin lege in Noua Zeelanda si este listata in apendicele 1 al CITES – Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie.

Toate exemplarele sunt urmarite in permanenta cu ajutorul sistemelor de localizare, iar fiecare cuib este monitorizat prin camere de luat vederi cu infrarosu si senzori de proximitate. In plus, toate speciile invazive, precum sobolanii si pisicile, de care kakapo nu se poate apara, au fost eradicate din regiunile in care traieste aceasta pasare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2