Cel mai mare pian din lume da tonul in Letonia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cel mai mare pian din lume a fost instalat recent in Letonia, iar pentru a canta la acesta muzicianul trebuie sa ajunga in balconul salii de concerte, sa urce pe o scara aproape verticala si, in final, sa paseasca pe o platforma unde il asteapta un taburet, amplasat in fata claviaturii, relateaza marti AFP, informeaza AGERPRES.

Cadrul integral metalic al acestui instrument, prezentat drept cel mai mare pian din lume de catre creatorul sau, David Klavins, un german de origine letona, atinge sase metri. Acesta este fixat de un zid al noii sali de concerte din orasul Ventspils (nord-vest).

Dotat cu coarde, dintre care cea mai lunga atinge 4,7 metri, instrumentul emite un sunet profund si puternic, unic in lume.

”Cele mai potrivite lucrari pentru acest instrument sunt toate operele foarte expresive, de exemplu cele de Rachmaninov sau Scriabin, dar si sonatele lui Beethoven, care suna intr-un mod cu totul nou la acest pian. La urma urmei, publicul va fi cel care va judeca ceea ce ii place insa, in opinia mea, acest instrument este potrivit pentru muzica clasica”, a explicat David Klavins pentru AFP.

Instrumentul nu a fost inca masurat oficial pentru a figura in cartea recordurilor, Guinness World Records.

David Klavins, in varsta de 65 de ani, si-a consacrat aproape intreaga viata pianelor, motivat de dorinta de a impinge cat mai departe limitele instrumentului creat de italianul Bartolomeo Cristofori in preajma anului 1700.

”De la varsta de 16 ani cand am parasit scoala pentru a deveni ucenic in restaurarea pianelor, incerc sa explorez noi concepte si principii care se abat de la constructia tipului de pian traditional, vechi de 140 de ani”, a spus el din fata claviaturii.

Klavins a construit primul sau pian in 1985. In prezent, in atelierul sau, Klavins Piano Manufaktura, cu sediul in Ungaria, in orasul Vac, la nord de Budapesta, isi imagineaza creatiile verticale caracteristice.

Noul sau pian nu se remarca doar prin dimensiunea gigantica. Absenta carcasei de lemn permite publicului aflat in sala de concert sa observe lungile coarde din otel. De asemenea, instrumentul le ofera ocazia melomanilor ”sa auda toate nuantele sonore care nu sunt atenuate”, a declarat entuziasmat Klavins.

Primul concert a avut loc vineri, odata cu inaugurarea noului centru de muzica, ”Latvija”, din Ventspils, care, pe langa doua sali de concerte cu o capacitate totala de 1.000 de spectatori, gazduieste si o academie de muzica.

”Pianele traditionale trebuie transportate in si din salile de concerte, insa constructia mea verticala se fixeaza pe structura cladirii”, a explicat Klavins.

”Cel mai bun sunet imaginabil”

”Marimea pianului si lungimea coardelor nu sunt facute pentru a dobori recorduri, ci pentru a crea cel mai bun sunet imaginabil pentru toti interpretii si ascultatorii care vin in aceasta sala”, a adaugat el.

Si, potrivit directorului artistic al noii sali de concerte din Ventspils, instrumentul genereaza deja mult entuziasm.

“Compozitori si interpreti din intreaga lume isi doresc sa cante la noul pian al lui Klavins, care va deschide noi cai de exprimare artistica”, a spus pentru AFP Miks Magone.

Pianistul canadian Lubomyr Melnyk, cunoscut pentru tehnica sa care consta in utilizarea unei succesiuni de note extrem de rapide, se va numara printre primii care vor canta la pianul Klavins saptamana viitoare, potrivit lui Magone. De asemenea, un pianist il va folosi in timp ce sase artisti germani vor interpreta ”Six Pianos” de Steve Reich, a adaugat el, citat de AFP.

Primarul din Ventspils, Aivars Lembergs, spera ca pianul de dimensiuni-record sa ajute orasul-port cu 40.000 de locuitori sa devina o destinatie turistica si chiar ”sa atraga iubitorii de muzica din alte tari”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2