Cel putin 208 persoane au fost ucise in reprimarea miscarii de protest, releva un nou bilant al Amnesty International

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cel putin 208 persoane au fost ucise in reprimarea miscarii de protest care a izbucnit la mijlocul lunii noiembrie in Iran, a transmis luni Amnesty International, care a revizuit in crestere precedentul sau bilant de 161 de morti publicat vineri, relateaza AFP.

„Bilantul real” al represiunii „este foarte probabil mai mare” de 208 morti, adauga intr-un comunicat organizatia neguvernamentala cu sediul la Londra, precizand ca estimarea se bazeaza pe „informatii credibile” obtinute prin mijloacele sale, titreaza Agerpres.

Zeci de morti au fost inregistrati numai in orasul Shahriar, in provincia Teheran, „unul dintre orasele cu cel mai ridicat bilant” al victimelor, conform Amnesty.

„Acest bilant alarmant este o proba suplimentara ca fortele de securitate iraniene s-au angajat in crime teribile”, a spus Philip Luther, director de cercetare al Amnesty pentru regiunea Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Bilantul „demonstreaza dispretul total al autoritatilor iraniene pentru viata oamenilor”, a adaugat el.

Declansate la 15 noiembrie de anuntul privind o crestere a pretului la benzina, manifestatiile, pe alocuri violente, s-au extins rapid in cel putin 40 de localitati. Ele au fost insotite, conform media iraniene, de incendii sau de atacuri asupra unor benzinarii, comisariate de politie, centre comerciale, moschei sau cladiri publice.

Autoritatile iraniene sustin ca miscarea de contestare este rezultatul unui „complot” pus la cale in strainatate si considera „exagerate” bilanturile Amnesty.

Teheranul nu a confirmat decat moartea a cinci persoane – patru membri ai fortelor de ordine ucisi de „protestatari” si un civil – si a anuntat arestarea a circa 500 de persoane, printre care si 180 de „lideri” ai miscarii de contestare.

In comunicatul de luni, Amnesty cere comunitatii internationale sa faca astfel incat „vinovatii de aceasta represiune sangeroasa” sa fie trasi la raspundere si acuza autoritatile iraniene ca „nu au nicio intentie sa desfasoare anchete independente si impartiale”.

Organizatia neguvernamentala afirma de asemenea ca familii ale victimelor au fost amenintate si au fost sfatuite sa nu discute cu media si sa nu organizeze funeralii pentru apropiatii lor.

Amnesty a mai precizat ca inca analizeaza si verifica unele inregistrari video in care s-ar vedea cum „fortele de securitate iraniene au tras asupra unor manifestanti neinarmati”.

Accesul la internet a fost blocat in intreaga tara incepand cu 16 noiembrie, ceea ce face dificila o evaluare a amplorii represiunii.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole