Cele doua Corei au convenit asupra unui summit intercoreean la 27 aprilie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Coreea de Sud si cea de Nord au convenit sa organizeze un summit intercoreean la 27 aprilie intr-o incercare de a-si imbunatati relatiile bilaterale si de a reduce tensiunile militare, anunta joi Yonhap si AFP, informeaza AGERPRES.

Astfel, presedintele sud-coreean Moon Jae-in si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, se vor intalni in asa-numita Casa a Pacii situata de partea sud-coreeana a localitatii Panmunjom, in Zona demilitarizata care divizeaza peninsula (DMZ), potrivit rezultatelor unei reuniuni intercoreene la nivel inalt care a avut loc joi in aceasta zona de frontiera.

Acesta va fi cel de-al treilea summit intercoreean dupa cele din 2000 si 2007, precizeaza Yonhap.

Cele doua parti au convenit de asemenea sa desfasoare o reuniune la nivel operational la 4 aprilie, la Panmunjom, pentru a discuta despre protocolul, securitatea si acoperirea mediatica a summitului.

Acest summit intervine pe fondul semnalelor potrivit carora Coreea de Nord ar fi dispusa sa discute despre programele sale nuclear si de rachete dupa mai mult de un an de tensiuni.

Delegatiile sud si nord-coreene, fiecare compusa din trei reprezentanti, s-au intalnit joi la Panmunjom, localitate unde a fost semnat armistitiul ce a pus capat Razboiului Coreii (1950-53), in Zona demilitarizata ce imparte peninsula.

Potrivit AFP, delegatia sud-coreeana a fost condusa de ministrul Unificarii, Cho Myoung-gyon, iar cea nord-coreeana de catre omologul sau de la Phenian, Ri Son-gwon.

Anterior, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a efectuat prima sa vizita la Beijing, aceasta fiind prima sa deplasare in strainatate de la preluarea mandatului la sfarsitul anului 2011, ceea ce marcheaza revenirea in prim-plan a diplomatiei chineze.

Dupa summitul cu liderul sud-coreean Moon Jae-in, liderul de la Phenian urmeaza sa aiba o intalnire istorica cu presedintele american Donald Trump in luna mai pe fondul acestei destinderi, dupa mai multe luni de razboi verbal intre Coreea de Nord si SUA.

In 2017, Coreea de Nord a efectuat zece teste cu rachete balistice si un test nuclear, mult mai puternic decat cel din 2006. La 29 noiembrie, Phenianul a lansat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala.

Potrivit observatorilor, aceste teste cu rachete au aratat ca Phenianul are potentialul de a dezvolta prima racheta balistica intercontinentala, care ar putea avea o raza de actiune de peste 10.000 de kilometri, fiind capabila sa atinga teritoriul SUA.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole