septembrie 19, 2021

Cele doua Corei discuta despre interconectarea retelelor lor feroviare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Coreea de Sud si vecinul sau din Nord au discutat marti despre interconectarea cailor ferate la frontiera lor, o conexiune fizica de natura sa duca la un alt nivel relatiile din peninsula divizata, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Discutiile, primele pe aceasta tema in ultimii zece ani, au avut loc in orasul frontalier Panmunjom, unde a fost semnat armistitiul care a pus capat Razboiului Coreei (1950-1953), in Zona Demilitarizata (DMZ).

O linie feroviara leaga deja Seulul de Phenian, apoi Sinuiju la frontiera cu China. Aceasta a fost construita de Japonia la inceputul secolului al XX-lea, cu mult inaintea Razboiului Coreei si divizarii peninsulei.

Conectarea celor doua retele si modernizarea uzatei cai ferate nord-coreene ar fi in avantajul Coreei de Sud, extrem de dependenta de exporturile sale pe calea ferata spre pietele chineza, rusa si, dincolo de acestea, europene.

Ar fi, de asemenea, o schimbare majora pentru peninsula, unde nu a existat o comunicare directa intre civili de la divizarea consolidata de armistitiul din 1953, nici macar prin posta.

In pofida detensionarii in curs de desfasurare, odata cu summiturile intre liderul nord-coreean Kim Jong Un si presedintele sud-coreean Moon Jae-in, precum si intre Phenian si presedintele american Donald Trump, Coreea de Nord este supusa in continuare unor sanctiuni draconice din partea ONU din cauza programelor sale balistic si nuclear.

Orice progres practic va fi posibil numai daca sanctiunile sunt relaxate, a recunoscut seful delegatiei sud-coreene, Kim Jeong-ryeol, inainte de inceperea discutiilor.

“Dar putem cerceta si studia diferite proiecte pentru a le implementa pe masura ce sanctiunile sunt ridicate”, a spus el.

In timpul precedentei perioade de apropiere, Sudul a construit o statie de tren noua la Dorasan, in vestul peninsulei, chiar la sud de DMZ, cu platforme destinate trenurilor inexistente pentru Phenian.

In partea de est a peninsulei, calea ferata ar putea lega orasul portuar sud-coreean Busan de Europa prin Nord si Rusia.

Kim si Moon au convenit sa “adopte masuri practice”, precum interconectarea feroviara la primul lor summit in aprilie. Moon a evocat atunci posibilitatea “unor beneficii economice imense” pentru Nord.

Dar circulatia populatiei, controlata strict in Coreea de Nord, este susceptibila sa ameninte omnipotenta partidului unic aflat la putere, noteaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2