„A venit la ai Sai, dar ai Sai nu L-au primit.” Ce a spus Isus pe cruce

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Via Dolorosa, acum doua mii de ani. Fiul lui Dumnezeu urca spre dealul Golgota, sub greutatea crucii. Condamnat de romani, la presiunile liderilor iudei, Isus a trebuit sa suporte toate batjocurile celor care au asistat la rastignirea Sa.

Oare cati dintre cei care L-au insotit pe ultimul drum au realizat ca, prin moartea Sa, le-a oferit mantuirea? Probabil, foarte putini. Poate nici chiar urmasii Sai nu au inteles atunci adevarata semnificatie a mortii Sale.

Pe drumul spre Calvar, El a fost ingenuncheat sub cruce, astfel ca a fost nevoie de Simon din Cirene, un localnic ce tocmai se intorcea de la camp, pentru a purta crucea Mantuitorului. Ajuns pe culmea dealului, numit si al Capatanii, Isus a fost crucificat alaturi de doi infractori acuzati de diverse crime.

O umilinta mai mare nici ca se putea. Totusi, El a aratat mila fata de cei ce-l condamnasera la moarte, rugandu-se pentru ei: „Tata, iarta-i ca nu stiu ce fac!”

Rastignit intre cei doi talhari, Isus a fost privit in diverse feluri de cei prezenti. Soldatii romani au vazut in el un infractor, femeile care l-au urmat l-au privit ca pe un binefacator, mama Sa, cu sufletul zdrobit, si-a privit fiul, ucenicii s-au uitat la El cu nadejdea spulberata, preotii, cu aroganta, au vazut in El un hulitor, iar sutasul a avut convingerea ca El era Fiul lui Dumnezeu. Pana si cei doi talhari au avut pareri impartite: unul L-a comparat cu un raufacator, iar celalalt, L-a privit cu cainta, rugandu-L a-si aminti de el in imparatia Sa. Drept raspuns, Isus i-a zis: „Adevarat iti spun, azi, vei fi cu Mine in Rai”.

A fost, probabil, putin dupa ceasul al noualea, dimineata, cand Isus a fost rastignit. A urmat un episod emotionant. Inaintea crucii, stateau trei femei cu numele de Maria. Privindu-si mama indurerata, i-a cerut Apostolului Ioan sa n-o lase singura: „Iata mama ta!” Iar acesteia i-a zis: „Femeie, iata fiul tau!”

Au urmat trei ceasuri de intuneric, lasat peste toata tara, de la pranz, pana la trei, dupa amiaza. Acesta a fost momentul incercarii maxime. Isus S-a simtit parasit de puteri si, mai mult decat atat, vaduvit de legatura Sa cu Tatal. A urmat un strigat deznadajduit, care i-a infiorat pe cei prezenti. Mantuitorul isi striga Tatal. „Eli, Eli, lama sabactani?” (Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?)

Cativa din spectatori au crezut ca il cheama pe profetul Ilie. Insa Isus cauta un ajutor in ceruri. Moartea prin rastignire era extrem de dureroasa, ea insemnand ameteli si friguri, spasme, convulsii, durere si sete, chinuri prelungite si tulburarea mintii. Adeseori cei condamnati cereau o moarte grabnica, spre curmarea suferintelor.

Pentru Isus, sfarsitul nu era departe. Limitele fizice isi spunea cuvantul. Trupul i s-a deshidratat din cauza efortului, El cerand ceva sa bea. Evanghelistul Ioan ne aminteste episodul: „Dupa aceea, Isus, stiind ca acum totul s-a sfarsit, ca sa se implineasca Scriptura, a zis <Mi-e sete!>” In scrierile ebraice, acest moment a fost profetit: „Mi-au dat fiere si, in setea mea, mi-au dat sa beau otet” (Psalmul 69, v. 21). Intocmai asta s-a intamplat. Cei prezenti, i-au muiat un burete in otet si i l-au intins cu o trestie. Probabil, mizau pe efectul calmant si halucinogen al acestuia. Isus a refuzat, simtind punctul terminus al experientei Sale pamantesti: „Tata, in mainile Tale imi incredintez duhul”.

Plecandu-si capul intr-o parte, a rostit ultimele sale cuvinte: „S-a sfarsit”. Vorbe pline de semnificatie. Murind pe cruce, Isus a semnat actul mantuirii omenirii. O viata desavarsita, sacrificata pentru pacatele noastre, ale tuturor. In acel moment, pana si perdeaua templului a cedat. Un miracol care, daca mai era nevoie, a venit sa deschida ochii iudeilor in privinta celui pe care il rastignisera. Cele sapte expresii rostite de Isus pe cruce, amintite de cei patru evanghelisti, au insemnatatea lor si ne ajuta sa intelegem suferintele lui Mesia, crucificat pentru rascumpararea lumii. A treia zi, El a inviat, pecetluind astfel, valoarea jerftei de pe Golgota.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2