Cele trei mari partide britanice, unite impotriva independentei Scotiei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Conducatorii celor trei partide principale britanice s-au angajat marti sa largeasca puterile Parlamentului scotian in caz de victorie a adversarilor separatismului, cu doua zile inainte de referendumul istoric asupra independentei Scotiei, relateaza AFP citata de Agerpres.

Aceasta promisiune, care reitereaza angajamente luate anterior, este publicata in prima pagina a principalului cotidian scotian, Daily Record, sub titlul ‘Angajamentul’, scris cu litere mari.

Prezentat sub forma unui pergament ingalbenit pe toata pagina intai, acest ”angajament” este semnat de premierul conservator David Cameron, liderul partidului laburist Ed Milliband (opozitie) si vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg.

”Suntem de acord asupra faptului ca Parlamentul scotian este permanent si ca noi puteri extinse ii vor fi atribuite”, scriu ei. ”Oamenii vor schimbarea. Un vot pentru NU va permite o schimbare mai rapida, mai sigura si mai buna decat o separare”.

Editorialul confirma un calendar pentru atribuirea noilor puteri, anuntat de cei trei conducatori saptamana trecuta, dupa ce unele sondaje indicasera o crestere a intentiilor de vot separatiste.

Un purtator al taberei separatiste a replicat: ”In realitate, singurul mijloc de a garanta Scotiei toate puterile de care avem nevoie este sa votam DA joi”.

”Angajamentul” a fost publicat a doua zi dupa o ultima deplasare a premierului Cameron in Scotia pentru a apara unitatea Marii Britanii.

”Va rog, ramaneti! Va rog, nu spargeti aceasta familie!”, a cerut David Cameron intr-un discurs in care a alternat complimente, amenintari explicite si promisiuni, in Palatul Congreselor din Aberdeen, port petrolier in nord-estul Scotiei.

In fata a circa 800 de sustinatori ai mentinerii unitatii Marii Britanii, el a amintit toate implinirile obtinute in 307 ani de unire in domeniile stiintelor, literaturii, sportului etc.

Apoi, premierul a avertizat ca ”nu va exista cale de intoarcere” daca scotienii voteaza in favoarea independentei si nu vor mai exista nici moneda comuna, nici pensie comuna, nici pasapoarte comune.

Constient de forta votului anticonservator in aceasta regiune cu traditionale opinii de stanga, el a personalizat miza: ”Daca voi nu ma iubiti, nu voi fi in functie pentru totdeauna”.

In cursul deplasarii sale la Aberdeen, intr-o sala periferica a carei localizare nu a fost anuntata decat spre seara, el a evitat sa faca o intalnire cu multimea.

La Londra, citeva mii de sustinatori ai mentinerii Scotiei in cadrul Regatului Unit au efectuat un mars spre sfarsitul dupa-amiezii spre Trafalgar Square. Unii in kilturi, altii agitand drapelul scotian, altii pe cel britanic. ”Scotie, nu pleca, noi te iubim!”, proclamau pancarte.

Regina Elizabeth II, oficial neutra in dezbatere, a lasat sa transpara ingrijorare la capatul unei slujbe religioase in apropiere de castelul sau scotian din Balmoral.

In cursul unei scurte si putin obisnuite bai de multime, ea le-a spus alegatorilor scotieni ca trebuie ”sa se gandeasca cu atentie la viitor”.

O data cu apropierea scrutinului, cele doua tabere sunt aproape cot la cot, chiar daca sustinatorii uniunii conduc in trei din cele patru sondaje realizate in ultimul weekend.

Primul ministru scotian si lider al separatistilor, Alex Salmomd, s-a straduit luni sa convinga responsabili economici din Edinburgh de beneficiile independentei in fata alarmismului afisat de mediile financiare.

El a acuzat guvernul ca ar fi organizat o campanie negativa si a repetat ca obiectivul sau este crearea unei Scotii ”mai prospere” si ”mai drepte”. Salmond a primit recent sprijinul laureatului Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz care a estimat ca exista ”putin fundament in alarmismul” exprimat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *