CelebRO – o aplicatie inedita lansata la Paris de Romanian IT in parteneriat cu ICR Paris

PNL

Romanian IT, o comunitate globala a romanilor care lucreaza in industria noilor tehnologii, a lansat la Paris aplicatia mobila CelebRo – “o istorie de buzunar prin Parisul romanilor”. Aplicatia dezvoltata de Romanian IT pune la dispozitia utilizatorilor informatii si trasee care marcheaza prezentele romanesti emblematice din capitala franceza, se afirma intr-un comunicat remis Agerpres, marti, de ICR Paris.

Aplicatia este disponibila pe telefoanele mobile echipate cu sisteme de operare Android, iar in curand va fi lansata si o versiune a ei pentru sistemul de operare iOS, ce se adreseaza utilizatorilor care detin telefoane Apple.

Incluzand peste 100 de spatii repertorizate, aplicatia este destinata geolocalizarii patrimoniului cultural romanesc, prea putin cunoscut, din capitala Frantei, cat si prezentarii personalitatilor romane care au marcat viata culturala pariziana si au imbogatit cele doua culturi – romana si franceza.

Evenimentul de lansare s-a desfasurat joi, 17 mai, la Ambasada Romaniei in Republica Franceza, in prezenta Ambasadorului Romaniei in Franta, Luca Niculescu, a corpului diplomatic, a echipei ICR Paris, a comisarului francez pentru Sezonul Franta-Romania, Jean-Jacques Garnier, precum si a unor personalitati din diaspora, precum Basarab Nicolescu, Gabriel-Badea Paun, Mirella Patureau.

Publicului prezent i-au fost prezentate cateva locuri pariziene propuse de aplicatie de catre invitatii speciali ai serii: Doina Lemny, muzeograf la Muzeul National de Arta Moderna Centre Pompidou si responsabila Atelierului Brancusi, care a vorbit despre prezenta la Paris si creatia marelui sculptor; Michel Carassou, presedintele Asociatiei Benjamin Fondane, a prezentat destinul tragic al poetului si filosofului roman si francez B. Fundoianu; Anca Munteanu a dezvaluit locurile pariziene marcate de prezenta printesei Martha Bibescu, o figura cheie a literaturii si diplomatiei interbelice. Marie-Helene Fabra Bratianu, stranepoata fostului prim-ministru al Romaniei Ion I.C. Bratianu, si Francis Berthelot d’Azay, nepot al generalului Henri Matias Berthelot, au evocat prezenta si felul in care sunt marcati de ilustrii lor predecesori.

Jean-Yves Conrad, autorul cartii “Roumanie, capitale…Paris” si colaborator al proiectului, nu a putut fi prezent, dar a transmis de la distanta sustinerea sa fata de aceasta actiune.

Aplicatia CelebRo este initiata de Maria Smaranda. La realizarea ei a lucrat cu pasiune si in total benevolat, mai mult de un an, o echipa formata de sapte persoane din Paris, Cluj-Napoca si Bucuresti, membri ai comunitatii Romanian IT.

La lansarea de la Paris a aplicatiei a fost prezenta intreaga echipa care a lucrat la acest proiect, majoritatea sosind din Romania. A fost, de asemenea, pentru prima data cand membrii echipei s-au intalnit intre ei, fata in fata, intrucat au lucrat timp de peste un an, de la distanta, pentru realizarea aplicatiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2