CENTENAR 2018: Satele romanesti se reunesc in Maramures

PNL

Anul aniversar al Centenarului Marii Uniri imbraca Romania in straie de sarbatoare. Raportarea la acel moment impune valorificarea numeroaselor simboluri naţionale implicate in reuşita din 1918, prin evocarea lor in plan material şi spiritual, precum şi consolidarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural existent.

In acest context, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a decis sa sustina financiar proiectele dedicate celebrarii acestui eveniment istoric, care are o importanta deosebita pentru Romania de azi. Unul dintre proiectele judetului Maramures se desfasoara in aceasta perioada, sub denumirea „Satele Unite ale Romaniei”. Acesta isi propune sa valorifice identitatea culturala a Maramuresului si resursele sale materiale si spirituale, printr-o serie de actiuni de promovare a culturii si traditiilor unice si specifice ale satului romanesc. Prin intermediul acestor actiuni, Consiliul Judetean Maramures isi propune sa promoveze judetul Maramures ca si destinatie turistica consacrata prin valorile si resursele sale.

Proiectul „Satele Unite ale Romaniei” face o chemare catre oamenii activi cultural, comunitati, sate, grupuri de sate invecinate reprezentand toate tarile etnografice ale Romaniei, inclusiv romanii de pretutindeni, sa fie gazde pentru o petrecere centenara. Aceste activitati se vor reflecta in actiunea principala, „Reuniunea Satelor”, care se va desfasura in perioada 18 – 19 august, in localitatea Sapanta, unde sute de participanti din toate colturile tarii vor avea ocazia sa-si promoveze traditiile specifice.

Pana la momentul actual, s-au inscris aproximativ 500 de participanti din judete precum Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita – Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Constanta, Dolj, Galati si Giurgiu, dar si din judetele Mures, Neamt, Sibiu, Suceava, Vaslui si Valcea, inclusiv Republica Moldova. De asemenea, si-au exprimat dorinta de a participa la acest eveniment de amploare si alte comunitati care doresc sa se reuneasca in spiritul traditiei si culturii romanesti, urmand a se inscrie cu un micro-eveniment Centenar pe pagina web a proiectului, http://sateleunitealeromaniei.ro. Harta „Romaniei reunite” devine tot mai incarcata cu micro-evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1