Centru de Tranzit, Asistenta si Consiliere: O sansa in plus pentru tinerii baimareni care vor parasi sistemul de protectie

Reclame home 1
Reclame home 1

stefan darabusNe nastem in familii cu posibilitati financiare mai mici sau mai mari, dar nici nu realizam asta, avem o familie. In prima zi de scoala nici nu ne punem problema sa nu o avem pe mama sau pe tata langa noi, apoi se stabileste in noi o siguranta, ca orice s-ar intampla avem pe cineva care indiferent de ce am zice sau ce am face, cineva e acolo, mama, tata. Acum, imaginati-va ca nu aveti si nu ati avut nimic din toate acestea si intr-o zi, chiar dupa majorat, nu mai aveti nici unde sa locuiti, pentru ca trebuie sa parasiti centrul unde ati crescut alaturi de alti copii care, din pacate, sunt tot in situatia voastra.

Este una dintre problemele cu care se confrunta sute de copii din Romania, copii care nu pot sa iasa in strada si sa strige: VREM CASA? Totodata, institutionalizarea copiilor echivaleaza in momentul de fata cu o excludere pe termen lung din societate, o izolare de viata sociala. La abandonul mamei sau al familiei se adauga deci abandonul societatii, al statului, al institutiilor de ocrotire, al specialistilor si, in ultima instanta, a tuturor.

Cu toate ca nu striga in strada, problema lor are un impact social major, dar din fericire, de marti, 17 noiembrie, Hope and Homes for Children Romania (HHC), cu sprijinul Kaufland Romania, in parteneriat cu Municipiul Baia Mare, a demarat oficial, lucrarile de constructie pentru proiectul pilotCentru Tranzit, Asistenta, si Consiliere pentru tinerii care urmeaza sa paraseasca sistemul de protectie a copilului. Locul viitorului centru este situat in Baia Mare, pe strada Cuza Voda nr. 8.

“Cea mai grea problema cu care se confrunta tinerii la parasirea sistemului de protectie este ca nu au o locuinta si nici resursele finaciare sa obtina una. Fara stabilitatea unui camin din cadrul caruia sa-si poata proiecta si construi o viata independenta, putini dintre ei au o sansa reala la integrarea in societate, fiind aproape condamnati la marginalizare si excluziune sociala pentru tot restul vietii”, a declarat Otto Sestak, director national HHC Romania.
Centrul de tranzit, asistenta si consilere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din municipiul Baia Mare are o capacitate de 19 locuri si are scopul de a rezolva, pe termen scurt si mediu (6-24 luni), problema critica a locuirii pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie din judetul Maramures.

La randul sau, Bogdan Gavra, director general al Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) Baia Mare, a spus:

“Ma bucur ca am ajuns in momentul materializarii acestui proiect. Pana acum, in Baia Mare nu au existat astfel de servicii si este, practic, o imbogatire a serviciilor pe care SPAS le are la nivel de municipiu, ceea ce va putea oferi, pentru o perioada limitata de timp, sprijin pentru acesti tineri. Asadar, speram sa finalizam cat mai repede aceasta cosntructie. Multumesc si spor la treaba!”

Centrul e conceput ca parte a sistemului de ingrijire, asigurand un flux rezonabil de iesiri din sistemul de protectie de stat si reducand astfel numarul de copii din sistem de la nivelul judetului.

“Pentru Kaufland Romania, a fi o companie responsabila implica asumarea unui rol activ de partener social in comunitatile in care activeaza. Ma bucur mult ca suntem parteneri in cadrul unui asemenea proiect care va putea contribui la reducerea riscului de excludere sociala a acestor tineri. Suntem constienti de faptul ca nu exista prea multe alternative pentru ei. Prin urmare, avem increderea ca Centrul va veni in sprijinul tinerilor ce parasesc sistemul de protectie. Ne dorim ca proiectul demarat sa fie un start bun si sa nu fie singurul la nivelul tarii”, a punctat Codrut Suciu, manager al magazinului Kaufland Baia Mare.

La eveniment au participat partenerii din proiect, respectiv reprezentanti ai HHC Romania, SPAS Baia Mare, Kaufland Romania, precum si tineri care vor fi beneficiarii directi ai acestui centru. Scopul acestui centru este de a rezolva, pe termen scurt si mediu, problema critica a locuirii pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie din judetul Maramures, deoarece institutionalizarea determina o serie de efecte negative in ceea ce priveste integrarea socio-profesionala.

Dupa terminarea studiilor si parasirea institutiei acesti tineri se trezesc in mijlocul unei societatii incapabile sa le asigure suportul de care au nevoie in perioada de tranzit de la viata de institutie la viata libera, fapt care ii fac pe cei mai slabi dintre ei sa cada in zona delincventei. Chiar daca in institutii, conditiile de viata uneori sunt mai bune decat cele in familie, lipsa parintilor si a sustinerii emotionale exercitate de acestia asupra copiilor are efecte greu de compensat pe termen lung.

Tinerii proveniti din institutii de asistenta sociala sunt expusi unui risc ridicat de a fi atrasi in lumea delincventei, consumului de alcool si drogurilor, prostitutiei, retelele de cersit. Tinerii care parasesc sistemul de protectie sociala si in mod special cei cu dificultati reprezinta un grup vulnerabil, datorita faptului ca dupa iesirea din sistem care este brusca si timpurie (16-19ani), acestia sunt lipsiti de asistenta acordata in mod normal de catre parintii tinerilor care pleaca de acasa. Ei sunt lipsiti de un sprijin social, emotional, consultativ, sprijin financiar. Tinerii institutionalizati traiesc intr-o stare de incertitudine in legatura cu viitorul lor, iar astfel de centre sunt o sansa in plus pentru viitorii adulti.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2