Cenzura: Biroul de relatii cu presa sub cheie, informatiile in safe. Primaria Baia Mare nu respecta legea si cenzureaza liberul acces la informatii. Chereches primeste nota 1 din partea echipei redactionale de la ZiarMM.ro

Reclame home 1
Reclame home 1

Nici nu ne mai amintim de cand Primaria Baia Mare a avut un purtator de cuvant. La ce anvergura are institutia, ar trebui sa aibe acest post functional. Penibil!

De ceva vreme nici directorii departamentelor din institutie nu au voie sa dea vreo informatie cu privire la activitatile de interes public pe care le desfasoara la nivelul Municipiului Baia Mare. Anomaliile care se intampla in institutia primarului le-am “desecretizat” de ceva timp. Astfel, indiferent pe cine sunam pentru a obtine informatii fie ni le da “pe sub mana”, fie nu, in ambele cazuri avem acelasi raspuns: “Doar primarul Catalin Chereches da informatii, noi nu avem voie si chiar putem avea probleme mari”. Si pentru ca ne-am saturat sa tot auzim aceasta expresie, ne-am indreptat spre edil. Tactica noastra nu a dat roade, acesta nefiind dispus sa dea datele cerute, ignorandu-le chiar.

“Iti zic ceva, dar ramane intre noi” sau “Iti dau o bomba, dar n-o scrie” sunt intentii limitative, neconfirmate, in mare parte, aruncate la intamplare cu scopul de a monopoliza. Insa… fara efect.

Biroul de relatii cu presa este subordonat Biroului de relatii cu publicul, unde lucreaza, 8 ore/zi, sapte angajate platite din banii nostri: Carmen Merlas, Cristina Abagiu, Gabriela Alfater, Dana Babas, Claudia Popescu, Mariana Barcs, Anca Fechete. Daca ne uitam cu atentie in ce consta munca acestora (vezi foto), observam ca niciuna dintre ele nu are prevazute responsabilitati pe relatiile cu presa, asa cum prevede legea.

De precizat ar fi ca, de foarte multa vreme Primaria Baia Mare nu a emis entitatilor media comunicate de presa care sa aibe in cuprins, spre exemplu: strazile sau soselele pe care se fac lucrari si eventuale restrictii, subiecte pe partea de circulatie rutiera-insemnand marcaje, semaforizare si altele, nu exista informatii furnizate de la cele 17 servicii SPAU, acestea fiind limitate doar la perioadele de dezinsectie si deratizare, apoi deszapezire, neacordarea normei de hrana a angajatilor Politiei Locale, functionarea noii firme de salubrizare locala, situatia reala de la URBIS, unde municipalitatea plateste anual 5 milioane de euro, despre masuri, posibila actiune a Politiei Locale in ce priveste sanctionarea proprietarilor de patrupede pentru ca nu aduna mizeriile dupa animale, strazile recent asfaltate si sparte… si putem continua la nesfarsit.

In acest context, putem spune cu certitudine ca jurnalistii sunt obstructionati cu nerusinare in vederea obtinerii de informatii de interes public pentru o informare corecta a cetateanului.
Putem afirma cu certitudine ca nu este respectata Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, implicit si normele metodologice de aplicare a Legii 544/2001 precum si Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

Echipa ZiarMM.ro da calificativul 1 primarului Catalin Chereches pentru proasta organizare la nivelul Biroului de Relatii cu Presa “absorbit” de cel pe Relatii cu Publicul, calificativul -1 pentru lipsa purtatorului de cuvant si il aratam cu degetul pentru decizia de a bloca directorii sa furnizeze si cele mai minime informatii care normal ar trebui sa fie date de catre Biroul “absorbit” si care in fapt nu exista.

Ii cerem edilului Catalin Chereches, in mod public, sa reglementeze situatia la nivelul institutiei pe care o conduce mai cu seama ca in mai multe situatii a facut afirmatia: „Eu respect legea!”. Acum aveti ocazia sa ne si demonstrati.

ZiarMM.RO

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole