Cercetari arheologice in Muntii Maramuresului

In perioada 16-22 august s-a desfasurat o noua campanie de cercetari arheologice in cadrul proiectului ,,O arheologie a muntilor din Maramures”, proiect derulat de catre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare in colaborare cu Institutul de Arheologie ,,Vasile Parvan” din Bucuresti.

Din colectivul de cercetare au facut parte: Marius Ardeleanu si Dan Pop (Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie), Radu-Alexandru Dragoman, Alexandru Ciornei si Catalin Nicolae (Institutul de Arheologie ,,Vasile Parvan” din Bucuresti), voluntar: Raluca Pop.

“Mentionam ca, in perioada 2012-2018, in Muntii Maramuresului – zona Pasului Prislop (Borsa) au fost identificate, in urma cercetarilor, mai multe statiuni arheologice: Varful Stiol la altitudinea de 1.540 m, Pasul Prislop -partia de schi la altitudini cuprinse intre 1.395-1.456 m, Poaiana Stiol – stana Stiol la altitudinea de 1.520 m, la Podul Prelucilor la altitudinea de 1.568 m, Coasta Plaiului – stana Gropsoare la 1.568 m, Gura Obcinii la 1.475 m altitudine, Tarnita Salasimuri / Salasinuri altitudinea de 1.540 m, Dealul Corobaia la 1.230 m, Preluca Caprioarei la altitudinea de 1.601 m si Valea Ursului sau Izvorul Ursului la 1.380 m.

In toate statiunile mentionate mai sus au fost descoperite exclusiv piese litice (piatra) care au fost confectionate in cea mai mare parte din silicolit nodular din calcar cu diferite culori, cel mai frecvent fiind silicolitul negricios, dar si din silex de Prut/Nistru”, se arata intr-un comunicat al Muzeului Judetean de Istorie.

In lipsa unor piese specifice-directoare, acestea pot fi incadrate cronologic intr-o perioada relativ lunga de timp.
Cercetarile de teren din anul 2019 au avut ca principal obiectiv identificarea surselor de materii prime din care au fost confectionate uneltele de piatra cioplita descoperite in statiunile amintite.

In acest sens au fost cercetate mai multe vai din vecinatatea acestora: Santioaiei, Birtului, Valcanescu, Barjab, Mostina, Bila, Sesuri, Izvorul Ursului etc. Ca urmare a acestor cercetari, putem afirma ca materia prima pentru confectionarea uneltelor descoperite nu provine din acest areal (vecinatatea Pasului Prislop). In aceste conditii aria de cercetare arheologica a fost extinsa spre vaile dinspre est, pe valea Tibaului (com. Carlibaba, jud. Suceava) si spre vest pe valea Morii si valea Bocicoelului la confluenta cu valea Viseului din Viseul de Jos. Analiza macroscopica a materialului descoperit pe valea Morii din Viseu de Jos ne determina sa consideram (pana la efectuarea analizelor microscopice) ca o parte din artefeactele descoperite in siturile amintite au fost realizate din pietre ce se gasesc pe aceasta vale.

O atentie deosebita a fost acordata si vestigiilor arheologice recente din Primul si al Doilea Razboi Mondial de pe Dealul Bradului. Au fost completate, prin desene si fotografii aeriene, documentatiile privind o serie de constructii din Pasul Prislop, drumul lui Mantz si Fantana Stanchii.

Finantarea proiectului de cercetare arheologica a fost asigurata de catre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, institutie publica de cultura aflata in coordonarea Consiliului Judetean Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1