Cercetator Cambridge: ”Anul viitor sau peste doi ani, taramul arctic va ramane fara gheata”

Reclame home 1
Reclame home 1

ghetar arcticCalota de gheata ce acopera Polul Nord va disparea mai repede decat ne asteptam, iar in 2017 sau 2018 vom putea traversa aceasta zona cu vaporul, sustine cercetatorul britanic Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge, expert in fenomenul incalzirii globale, informeaza AGERPRES.

In ultimii ani, Wadhams a aparut de mai multe in public si a declarat ca situatia de la Polul Nord este extrem de ingrijoratoare si ca stratul de gheata se topeste mai repede decat se credea. Mai mult, acesta a avansat si teoria potrivit careia in preajma anului 2016 gheata din Arctica se va topi de tot. Faptul ca acest lucru nu s-a petrecut inca i-a adus o serie de critici. Expertul nu cedeaza insa si continua sa sustina ca Polul Nord va ramane fara gheata.

”Este o tendinta clara spre (nivelul — n.r.) zero in ceea ce priveste stratul de gheata din perioada de vara. Insa evenimentele din fiecare an pot adauga gheata sau pot indeparta o parte din ea. Totusi, tendinta generala este foarte puternica si merge in jos.

Majoritatea cercetatorilor se asteapta ca acest an sa inregistreze un record negativ in privinta grosimii stratului de gheata de vara de la Polul Nord. Anul urmator, sau cel de dupa, cred ca acesta nu va mai exista deloc. Se va putea trece cu vaporul peste Polul Nord”, sustine omul de stiinta intr-un interviu acordat The Guardian.

Integral pe AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2