Cercetatori americani dau doar 5% sanse de a limita cresterea temperaturii globale la 2°C

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Exista doar 5% sanse pentru a limita cresterea temperaturii globale la pragul de 2°C, obiectiv fixat prin Acordul de la Paris semnat de comunitatea internationala in 2015, potrivit unor oameni de stiinta americani, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Sansele de a atinge obiectivul de 1,5°C, continut si el in acelasi acord, sunt doar de 1%, estimeaza ei intr-un studiu publicat luni in revista Nature Climate Change.

O echipa de cercetatori din Statele Unite a utilizat modele computerizate de proiectare a cresterii populatiei pentru a estima productia viitoare, dar si emisiile de carbon cauzate de folosirea energiei bazate pe carburanti fosili.

Pe baza acestor date, cresterea temperaturii globale se va situa probabil intre 2°C si 4,9°C, cu o valoare medie de 3,2°C, si exista doar 5% sanse ca aceasta incalzire sa fie mai mica de 2°C, afirma autorii studiului.

Calculele lor nu se bazeaza pe cel mai rau scenariu, cu un consum de energie la fel de intens ca in prezent, ci au integrat eforturile demarate pentru limitarea utilizarii energiilor fosile, au precizat cercetatorii.

In schimb, ei nu prevad posibilitatea unei treceri masive si bruste a industriei mondiale catre energiile regenerabile.

„Atingerea obiectivului unei incalziri mai mici de 1,5°C presupune ca intensitatea emisiilor de carbon sa scada mai repede decat s-a intamplat in trecutul recent”, au explicat oamenii de stiinta.

Prin Acordul de la Paris, comunitatea internationala s-a angajat sa limiteze cresterea temperaturii globale „sub pragul de 2°C” si „sa isi continue eforturile pentru a limita aceasta crestere la 1,5°C” in raport cu nivelul inregistrat inainte de Revolutia industriala, cu scopul de a evita consecintele devastatoare ale modificarilor climatice (secete, cresterea nivelului oceanelor, furtuni puternice).

Expertii au avertizat de multa vreme ca obiectivul de 2°C va fi dificil de atins.

Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei, ale carui studii reprezinta norme de referinta in domeniul climatologiei, recomanda reducerea cu 40-70% a emisiilor de gaze cu efect de sera provenind din energiile fosile pana in 2050 in raport cu nivelul lor din 2010.

Acordul de la Paris este mai putin precis in aceasta privinta, semnatarii lui fixandu-si obiectivul ca emisiile sa fie reduse „cat mai devreme posibil”.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, populatia mondiala va creste de la 7,5 miliarde de persoane cat numara in prezent la 11,2 miliarde in 2100, crescand si mai mult presiunea pe resursele energetice ale planetei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2