Cercetatorii americani au creat fire de par cu ajutorul celulelor stem

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O echipa de cercetatori din California a creat cu ajutorul celulelor stem fire de par cu aspect natural ce cresc in piele si care pot revolutiona industria legata de problema pierderii parului sau alopecia, relateaza EFE, titrat de Agerpres.

Procedura, realizata de Institutul de Descoperiri Medicale Sanford Burnham Prebys, a fost prezentata joi la reuniunea anuala a Societatii Internationale de Investigatie a Celulelor Stem (ISSCR), din Los Angeles, California (SUA).

Potrivit unuia dintre cercetatori, profesorul Alexey Terskikh, pentru experiment s-a utilizat un tip de celula papilara din stratul superior de piele (epiderma) aflata in interiorul unui folicul pilos si care controleaza cresterea firului de par inclusiv lungimea si grosimea. De asemenea, s-au folosit celule stem pluripotente (iPSC) extrase din celulele papilare pentru a reusi ca firele de par sa creasca si sa aiba aspect natural. “Acum avem o metoda robusta si amplu controlata pentru a genera fire de par cu aspect natural care cresc prin piele, folosind o sursa nelimitata de iPSC derivate din papile”, a subliniat Terskikh.

Experimentele au fost realizate cu celule iPSC provenite din pielea umana care au fost inserate in celulele epiteliale ale unei specii deosebite de soareci de laborator care nu au blana. In prezent, echipa lucreaza la dezvoltarea unei “derivatii a partii epiteliale a foliculului pilos care, combinat cu celule stem, va permite generarea de foliculi pilosi umani completi”, se arata in raport.

In timp ce partea stiintifica a fost dezvoltata de Sanford Burnham Prebys, comercializarea produsului se va face prin intermediul Stemson Therapeutics. Ambele companii au sediile in comitatul San Diego, din sudul Californiei.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2