Cercetatorii americani au explicat procesul prin care floarea-soarelui se misca dupa Soare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

floarea-soareluiCercetatorii de la Universitatea din California au cautat sa explice modul in care floarea-soarelui nu numai ca pivoteaza cu corola spre Soare pe masura ce pozitia acestuia pe cer se schimba in timpul zilei, dar se roteste cu 180 de grade si in cursul noptii pentru a saluta Soarele a doua zi dimineata, conform unui studiu publicat in revista ‘Science’ si citat de agentia de presa Xinhua.

Descoperirile lor includ faptul ca floarea-soarelui are ceasul sau genetic intern legat de cresterea tulpinii, astfel incat, in timpul zilei, partea de est a tulpinii creste mai mult decat partea de vest, intorcand tija si floarea spre vest pentru a urmari soarele in miscarea de tranzitie a Terrei in jurul acestei planete. Noaptea, partea vestica a plantei creste mai repede, rotind corola inapoi spre est pentru a capta razele Soarelui cand acesta va rasari.

Și atunci cand planta a crescut pana la maturitate, ceasul genetic opreste aceasta crestere diferentiata, lasand floarea cu fata spre est pentru a aduna caldura Soarelui de dimineata si a oferi albinelor o platforma calda pentru polenizare.

“Noi aratam ca aceste roluri influenteaza cat de mult cresc plantele si cat de bine atrag polenizatorii, demonstrand astfel ca aceasta regularitate de ceasornic a cresterii ca raspuns la lumina este ca o adaptare (in decursul evolutiei)”, a declarat coautorul studiului Benjamin Blackman, profesor asistent de biologie la University of California Berkeley (UC Berkeley).

Lucrand cu Blackman la Universitatea din Virginia si, incepand din acest an, la UC Berkeley, Hagop Atamian, aflat la studii postdoctorale la University of California Davis (UC Davis), a pus araci plantelor, astfel incat acestea sa nu se poata misca sau a intors zilnic ghivecele cu plante astfel incat acestea sa fie orientate in mod gresit. Ei au descoperit ca in acest fel poate fi perturbata capacitatea acestei plante de a urmari Soarele, iar floarea-soarelui legata de arac astfel incat sa nu se poata misca a avut mai putina biomasa si frunze pe suprafata decat plantele care s-au putut misca.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2